新會員登記
搜索
樓主: Kenji

[坤平] 怎樣分辨龍婆浸蘭2560碰派坤平貼金版本

先多謝師兄分享,其實現在流通的兩個版本
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 19-4-2018 11:44
牛兄,我盡左力架啦!

D Pra都收住貨先啦!暫時得佢出到卡咋,仲好過隻雙面陰狗,係個邊「鳩吹無極限」 ...

一來我吾信 D pra, 二來有張 D pra 又代表到什麼呢, 都是師父加持的牌啊, 不是假牌呀, 當然出到咭 la

以我所知, Ceo 都係聽泰國佬講乜, 佢就信乜, 跟住照樣攞「相似版」當最高級版來賣, 而 Ceo 並不是第一個在 Unite 這樣做, 佢都只係尾隨者 你 quote Ceo 所講的, 應該是事源有次我終於忍吾住,  多口在 Unite 一位師兄的分享帖話 龍婆浸蘭這期坤平根本就無理事版, 而引起幫他請這塊牌的人的質疑......

Kenji兄, 貼金箔仿最高級版的有淺綠肉版和淺啡肉版, 泰國佬吹話係咩特別版喎, 然后香港賣牌的就跟住吹咗一段時間, 但以我所見, 9吹的時間吾算長, 影響亦似乎不大, Unite 都好似無人中招 而最大問題, 亦是泰國佬力谷要 sell 的是「相似版」, 相似版的金箔不是后期貼上去的, 是出寺時就已經有的

回復 贊好 反對

Kenji 發表於 19-4-2018 11:58
師兄,真品99塊我可以好肯定同你講,就算你現在揾泰國浸蘭專賣,都一定找唔到。

至於你說嘅第二個模貼金 ...

嚴格來講不是三個模, 而是不同的版本, 模具都是一樣的
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 19-4-2018 12:14
Martin師兄,以我嘅記億,曾看過嘅普通版本底code有部份是有双合印和双分印了,所以只看底code是不能作準 ...

要分最高級版和普通版, 看底 code 是分到的, 而我見過相似品其中一樣的做手, 就是在底 code 上
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 19-4-2018 13:42
係啊!師傅一定好失望!

叧外有一點我都覺得好搞笑,現在有部份人拿住D牌去俾浸蘭師傅赞符,就當正D牌係 ...

在大部份的情況下, 原創作的 龍婆是不會幫「不是我做的佛牌」加持的, 這是我在 2560年和派運宝 & 其他師兄討論過的一個方法 而事實上, 不單止我如是說, 百及亦曾用這一招 但這一招並不是萬應寧丹來的, 特別是開始氾濫咁去做的時候   講起贊符, Kenji兄睇吾睇得出你截圖 Ceo 個塊的贊符有什麼問題嗎
回復 贊好 反對

Kenji 發表於 19-4-2018 14:36
榮兄,呢條友本質根本有問題,之前亞特蘭出貼因為佢在其他平台賣含59靈粉嘅陰牌,所以踢佢走,之後佢就係 ...

使乜 e 塊啫, 59靈本身在泰國就已經有比賽項目 la
回復 贊好 反對

牛兄,老實講ceo塊相似版同真品都相差甚遠,一眼就已經看得出有問題,其實之前有一位師兄同我講過話佢要入一打,我仲同佢講你有冇咁堅啊!

由那時開始我就已經覺得呢塊牌是有問題,不過那時我對浸蘭完全不了解,所以我冇能力質疑人。

其實仿最高級版淺啡我除了在香港見過外,泰國那邊我真是沒有見過,反而淺綠到現在無論香港或泰國一樣有人在賣。

另外有一個問題,其實這塊相似版是不是除了金箔外而是沒有金漆呢?

老實講,我看過自己那一塊淺綠色,我看來是除了金箔外,應該是還有金漆吧!

最後非常感謝牛兄嘅教導,等我呢D儍仔又學會更多。
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 20-4-2018 11:22
要分最高級版和普通版, 看底 code 是分到的, 而我見過相似品其中一樣的做手, 就是在底 code 上  ...

有機會一定要請教一下你,我只看底code,我真是分辦不了。

登錄/註冊後可看大圖

不過我曾見過一些底code嘅印是比較淺的。
回復 贊好 反對

师兄能否说说边个师兄系双面阴狗!以免其它师兄请到假牌
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 20-4-2018 11:44
在大部份的情況下, 原創作的 龍婆是不會幫「不是我做的佛牌」加持的, 這是我在 2560年和派運宝 & 其他師 ...

我從未見過浸蘭有此款贊符,加上中間畫圓形開始已不是浸蘭師傅一向畫圓形嘅方法,此贊符並不是出自師傅之手的,請看下圖示!
回復 贊好 反對