新會員登記
搜索
樓主: rambo23

[符管] 屈巴周所2560出庙油浸符管全家福。

火.. [複製鏈接]
rambo23 發表於 22-1-2018 16:26
問題聖物的價值好難用通用標準去衡量嘛~~

當泰國 e + 的聖物已經變成如此大的商業價值時, 個政府就應該要去開始設立標準了 泰國政府最近咪設立咗一些法例針對佛牌囉, 但對佛牌的負面問題作用有幾大呢 好似以上「仿似」路易十三的例子, 你在香港賣這些仿似品, 吾好話裏面的酒吾係假噶, 你睇下會吾會俾海關拉 全世界好多有法制的國家都是如此對負賣假/仿嘢的人, 惟獨請了件假佛牌, sorry, 無任何國家的執法機關可以幫到你喎   
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 22-1-2018 16:25
願聞其詳~~~~~~~~~~

好 la 好 la, 等我這個話被人洗咗腦嘅痴線佬發下 up 瘋 la 先利申, 路人乙是連一件有關 阿贊 Jun 的聖物都無的, 如果以下申述有任何人覺得是幫人洗腦之言, 可以話係經過我這個洗腦人的歪曲和誇大

路人乙很喜歡 阿贊仲枝小符管, 厲害的籠罩型能量(以這麼小的体積來說), 屬保護效能, 話我用千幾蚊請番來都係值得噶 而一些 龍婆浸蘭早期的符管的能量都很好, 好集中而有力 至於塊派更也, 他有點驚訝, 因為路人乙之前有睇過賣俾你地個塊泥漿肉和試模白肉版, 話這塊派更也明顯較個兩塊來的效果突出而集中(呵呵, 洗腦宣傳來囉), 人緣效果應該很好, 財運則次之, 無咁突出 先說這幾樣聖物, 是因為 阿贊 Jun這三年油浸符管比較起來就有點奇怪, 前幾樣聖物的能量都是很明確, 人緣的人緣, 擋險的擋險, 很清楚分明但路人乙話這三年油浸符管的能量就很複合, 能量係好充沛的(加持咗三年, 這很正常, 所以我答其他師兄話寧願要這三年油浸符管都吾要粒符珠), 但佢吾係好分到個包嘢(我係成 pack 俾佢睇的, 無將枝符管攞出來)究竟主要係 for what 跟住佢問 e 包嘢裏面啡色的是什麼東東, 同埋個三枝符管係咪每一枝的效果都不同的 我答佢話這啡色的東東有派更也牌用剩的金漆, 花油和派更也粉, 至於個三枝符管每一枝的功能是否不同, 我話就不知道了 最后路人乙認為這三年油浸符管還是不錯的, 很正面, 叫我試下帶, 不過我就留低咗, 等俾路人甲睇下又會有什麼評價 la, 因為我心諗可能路人乙功力吾夠, 咪分吾到邊d 能量打邊d 能量囉

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
竟然會甘樣
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-1-2018 14:27
當泰國 e + 的聖物已經變成如此大的商業價值時, 個政府就應該要去開始設立標準了  泰國政府最近 ...

佛牌業其實好多好多好多年都系佔據泰國經濟比例好重的產業啦。好似泰國“掃黃”甘,口號喊左幾十年,基本冇見行動過。
我作為一個佛牌愛好者,當然希望有“標準”啦。但標準就算出來都系針對性來衡量的,始終最終好唔好都係“因人而異”啊
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-1-2018 16:05
好 la 好 la, 等我這個話被人洗咗腦嘅痴線佬發下 up 瘋 la  先利申, 路人乙是連一件有關 阿贊 J ...

好期待甲兄的評價!!!
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 23-1-2018 16:05
好 la 好 la, 等我這個話被人洗咗腦嘅痴線佬發下 up 瘋 la  先利申, 路人乙是連一件有關 阿贊 J ...

路人乙意思是否覺得符管比個塊坤平更好更集中?
因我睇唔明 {為路人乙之前有睇過賣俾你地個塊泥漿肉和試模白肉版, 話這塊派更也明顯較個兩塊來的效果突出而集中(呵呵, 洗腦宣傳來囉), 人緣效果應該很好, 財運則次之, 無咁突出 }
回復 贊好 反對

這三年油浸符管是不錯的, 俾人炒高供金是另一件事囉
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 24-1-2018 16:40
這三年油浸符管是不錯的, 俾人炒高供金是另一件事囉

甘你要好好佩帶

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

rambo23 發表於 24-1-2018 11:06
佛牌業其實好多好多好多年都系佔據泰國經濟比例好重的產業啦。好似泰國“掃黃”甘,口號喊左幾十年,基本 ...

對呀, 因人而異如果是在創作者方面, 是好事, 但作為法定規條, 就當然要統一標準囉 雖則佛法要戒酒, 但用舊世界的葡萄酒來舉例係最好的了

就以法國為例吧, 全國的葡萄酒莊之數, 仿若泰國的佛寺之數, 單單以 top 的酒莊個一層, 釀酒師創作出來的葡萄酒在風格上可以說是天壤之別, 但無論每一個釀酒師如何各有手法, 他們生產出來的 wines 都要符合法國政府所設立的法規, 而最重要的一點是, 不論何人, 莊主又好, 釀酒師又好, 酒商又好, 酒舖又好......只要你有違反政府相關的法規, 就是犯法, 按情況而要犯者罰款乃至坐牢不等

如果有一天我見到泰國政府立法, 凡賣假/仿聖物的人 -- 犯法, 凡將 B版作假/宣稱為 A版來出售的 -- 犯法, 凡製作非合佛教高尚情操的而稱之為佛教聖物者 -- 犯法......wow, 如果真有這一刻的來臨, 我會去買枝真的 Lafite 來慶祝噶
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 24-1-2018 11:10
好期待甲兄的評價!!!

甲兄 e + 在泰國好高興啊
回復 贊好 反對