新會員登記
搜索
查看: 1203|回復: 7

泰國慈善機構

請問有沒有師兄可以分享一下泰國的慈善機構網址嗎?
我係香港check唔到,例如打泰國樂施會,只會彈香港樂施會。
希望師兄們可以幫一手。
回復

不清楚,但捐香港慈善機構有問題嗎!?
回復 贊好 反對

我想捐去啲泰國山區偏遠地方,佢地好似需要人幫助多啲啫,個人感覺
回復 贊好 反對

師兄功德無量,但不要忽略幫助身邊的人.
本地都有很多人需要幫忙救助的呀.
回復 贊好 反對

無泰國樂施會o架喎 捐香港樂施會不可以的嗎   樂施會救助的對象是世界性的, 那裏的人民最需要幫助, 樂施會就會設立項目跟進, 伸出援手   
回復 贊好 反對

唵嘛呢唄美吽 發表於 3-1-2018 08:13
我想捐去啲泰國山區偏遠地方,佢地好似需要人幫助多啲啫,個人感覺

泰國因為是魚米之鄉, 物產豐富, 氣候十分有利農作物的生長 所以就算泰國偏遠山區的人民生活未必很富裕, 但求溫飽, 滿足生存的基本需要還算可以, 相比中國的某些山區、非洲、中東戰火頻仍的地區......, 泰國的窮人還未至急需求助的地步, 故我見樂施會並無特別項目在泰國, 但只要泰國不幸地有嚴重災情發生, 如之前發生的水災, 樂施會必定會立即作出人道求援   而不會只偏幫某一國家的人
回復 贊好 反對

唔該師兄。
我搵到個國際倍幼會,點解我想助泰國,因為上個月有啲大型佛牌商搞左個幫助泰國山區兒童,佢地影啲相,覺得果邊都幾窮困,所以咪想幫果邊。
我上次都有捐錢雖然唔多。
今次想做助養兒童,做下善事積下功德啫
回復 贊好 反對

樓上有2位師兄講得好岩、善事唔應該分地域性。
如果要說窮困相信非洲更加嚴重⋯⋯
回復 贊好 反對