新會員登記
搜索
樓主: 天黑黑

[求教] 粉牌最好包防水殼?

包防水的好处:游泳,洗澡都可以戴,下大雨被淋了不用担心佛牌损坏。缺点:有些易碎的牌容易碎边,壳坏了不好拆、粉牌包防水可以在包防水之前边上包上一圈海绵垫,这样就不会碎边了。
回復 贊好 反對

經多位師兄建議,今日已成功包防水殼,比我想像中好睇
回復 贊好 反對

如果係老牌,幾十年過百年嗰d,包防水膠殼好易會碎,唔係包嘅時候,係包完之後,因為牌其實會用膠水固定上下左右,冷縮熱漲之下好易搞到碎,兼且唔撞得,防水唔防撞,一撞好易扯碎

除非用比較新嘅手法,塊牌完全唔接觸到膠水,唔係用膠水固定,係牌邊用海綿包圈固定,咁就冇問題
回復 贊好 反對

ngphoneng 發表於 25-5-2019 04:56
如果係老牌,幾十年過百年嗰d,包防水膠殼好易會碎,唔係包嘅時候,係包完之後,因為牌其實會用膠水固定上下左右 ...

而且咁嘅新手法,唔會令膠水滲入粉牌,膠殼老化後拆殼換殼又易,又唔傷牌,粉牌包防水殼嘅最好都係用呢種做法
回復 贊好 反對