新會員登記
搜索
查看: 44933|回復: 409

[分享] 訪問派更也圖鑑作者後記

火... [複製鏈接]

終於得閒打左以下呢篇分享文,由講左話會出文都已經2個星期有多,如果等得心急既朋友請見諒,以下你可以當係一份資料,唔信亦可以聽完就算,我目的都係想以正視聽,因為當訪問完作者之後,我就知道左【派更也】既一d資料,再對比返由Unitehk討論區既各師兄既資料呀,賣牌所講既來源呀等等,就知道當中已經被一D牌商污染了。廢話唔多講,入正題。。。。。。。

事源於我早前分享左一個有派更也粉既座山佛,引來一個話題,就係Wat Yannawa 2558 座山佛裡面有無派更也粉呢?而我就因為呢件事就搵左我朋友去泰國問喇。我地既訪問對象,就係呢本圖鑑既作者。當問到作者既身份,原來佢就係當年協助Ya Ku Jun 做第一期派更也坤平既其中一人,其實翻查作者舊有既相片,都見到Rambo師兄所認識既烏朋友經常一齊出現。佢亦成為Ya Ku Jun 唯一授權去做呢2本圖鑑既人,如果有睇過圖鑑既你,可以睇到圖鑑有Ya Ku Jun 既正面相,亦可想而知Ya Ku Jun 對佢既信任。

2本圖鑑都係Official 既,而沙馬公鬍鬚佬亦係支持者之一。
右邊果位就係今次既訪問對象:圖鑑作者

我地繼續問,知唔知有好多佛牌都宣稱自己有派更也粉,佢答:當然知道,因為Ya KuJun 做完第一次派更也坤平之後成為佛牌界熱話,Ya ku Jun 係一名好低調既僧人,因為【派更也】既能力,令整個佛牌界好多回響,所以Ya Ku Jun 亦表明唔想再做牌,因為唔想再令泰國或者全球都咁多回響, 跟住佢就將佢剩餘既2樽【派更也純粉】比左作者(講純粉係因為稍後會再詳細解釋),而呢2樽純粉再由作者分比4間廟(詳細會再講邊4間),而其他已經比哂泰國皇室人員。

圖中Ya Ku Jun 手持既係『派更也粉』

咁大家一定會聯想到所謂派更也二期【派重鎮】,有傳係Ya Ku Jun 既徒弟拎d粉去做牌再搵龍婆艮能/安南開光呢件事。的確,其中一樽『派更也粉』係全樽比哂黎做『派重鎮』,所以以非Ya Kun Jun 所做而又最多既粉就係呢期坤平,但作者同我地講,Ya Ku Jun 係無徒弟既,只有一d係屈爸周所修行既龍P,好多龍P都因為Ya Ku Jun 好多既嚴格規律頂唔順走左。所以,其實攞d粉既並唔係所謂既徒弟,而係作者本人。『派更也粉』既分配當然唔係作者自己既意思,所有事情都有同Ya Kun Jun 商量,而有人會問,非Ya Ku Jun 所做,咁開光既法門會唔會唔同,所以力量唔同呢?原來Ya Ku Jun 都有向呢4間廟去講用咩法門開光,連開光日子時間都有比到呢4間廟去做,所以呢4間廟可以講話係有最純正既方法,當然各期既坤平既能力係點就各有不同聲音,始終福報呢樣野都係個人,多做善事自然福報更大!

有好多牌商為左賣得更高既價錢,就講成有派更也粉,當中亦加插好多故事令人相信! 我再問及有關我係各網站,牌商所搵到既資料,其中包括一期由古巴年亨所做而又有Ya Ku Jun 所寫既信去證明佢有『派更也粉』,原來呢個所謂既師兄,根本只係Ya Ku Jun 既朋友,並唔係師兄弟,而封信既內容,只係古巴年亨向YaKu Jun借做牌機器及粉,至於係咩粉呢?就由各位自己去評論了。總之,呢期既坤平並沒有出現在第二本既派更也圖鑑入面。呢個故事早就在泰國流傳,所以呢批聲稱有最多【派更也粉】既坤平,係泰國幾乎係無人問津,所以唯有向泰國境外既地方入手,例如東南亞包括台灣,等地。我好深信香港既牌友都係無辜,只係被某d不良牌商呃左先會買或者賣相關既牌既。所以係呢度我唔係要引起罵戰,你收得呢塊返黎,一定係同呢塊牌有緣既,緣起緣滅,我想大家鍾意得佛牌,想學佛既你一定會明白,大家唔駛執著,或者塊牌都可以帶比你幸運呢!而我只係想話返一個正確既資料比大家啫!

一時間,好多宣稱有【派更也粉】既牌出現,亦令到大家都對有【派更也粉】既佛牌怕怕,因為大家都被唔同既故事搞到一頭煙。究竟邊一d牌有【派更也粉】,邊d無呢?我唔係專家,但我已經攞左d資料,知道幾多就會講幾多,但係呢度我將會賣個關子,稍後會再打埋之後更多【派更也粉】既問題,希望大家清楚了解更多。如果你地有問題可以回應我,因為始終我朋友都係靠自己有限度泰文同朋友幫手翻譯做英文,中間可能我地都miss 左無講到,我會之後再請教作者。

待續。。。

評分

查看全部評分

回復

又看一下吧
回復 贊好 反對

睇下先
回復 贊好 反對

Seeeeeeeeee
回復 贊好 反對

Seeeeeeeeee
回復 贊好 反對