新會員登記
搜索
查看: 5283|回復: 23

[魯士] 分享一下吧

各位師兄,不好意思,這post沒相的
只是想分享一件事,
大概十年前左右,我機緣巧合皈依左藏傳,之後睇左好多關於佛教既故事,有一位人物覺得好喜歡,就係魯史爺,自己一直覺得藏傳,南傳,漢傳,都係冇衝突,就一直唸藏經,帶魯史,最多係帶9尊魯史爺,什麼師父既魯史,只要中意就請。
有一次,農曆七月,肯定係,除非唔係,因為四處都燒街衣,當時有個朋友(人類朋友)失戀,我就陪佢,佢要飲酒我陪佢(做陪酒了),到左大概零時兩三點吧,我見佢醉就送佢返屋企(我有醉,因在下洒量淺,不太好酒),行到街,看已見到好多朋友(呢次係靈界朋友了)在街上遊,我個飲醉既朋友行行下話肚餓要食野,但附近鋪頭都關門喇,佢望到街邊既祭品,竟然發癲話點解鬼有得食佢冇得食,一腳踢散人地d祭品。。。。。。
回復

。。。。。。之後就有事喇,我睇住有幾位靈界朋友好快就向我地衝來,我都未諗到要念咩經好,自然反應就擋在我朋友前面,背住果幾位靈界朋友,等左一陣好似冇事就轉頭望下,咩事都冇,我拿拿聲同朋友上的士送兒返屋企,叫佢訓醒一定要搵我,我自己返到屋企已經好累,除下佛牌就沖涼訓,第二日個朋友起身搵我,我同佢講返件事,我話陪佢去燒返d野,件事就告一段落喇!

。。。有一件事要講,第二日出門陪佢去燒野,準備帶佛牌時,我帶既9尊魯史牌中,其中一尊從頭到腳斷開了,我覺得係佢擋左,至於係邊位師父既魯史爺就唔講喇,因我唔係牌商,唔想媚似賣廣告,只話俾大家知係正牌,自呢件事後,我都只係帶呢位龍婆既魯史爺。
多謝各位睇完,合十

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

多謝分享你的親身經歷
回復 贊好 反對

多謝師兄分享
回復 贊好 反對

多謝師兄分享!!七月出街,梗係要帶尊佛牌保平安。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

多謝分享,但 “裂牌擋左野” 這說法,不太可能的.
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
谢谢分享
回復 贊好 反對