新會員登記
搜索
樓主: rambo23

[坤平] 再度分享龍婆砂礦2555年坤平之出廟量399塊金花粉版

火.. [複製鏈接]
達摩大師 發表於 20-6-2017 04:17
其實,佛陀、佛經都無開示過d人可以造佛牌帶喺身上,戴佛牌喺身都係呢一百年之內嘅事咋,以前d人造咗佛牌 ...

師兄言之有理
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 15-6-2017 12:42
所以對 e d 的陋習, 一般我都懶得再出聲, 佛經你吾睇, 吾正思惟過就隨便給 佛陀改名換聖號, 咁你覺得啱咪 ...

稍安勿躁,大家和平討論
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 19-6-2017 14:39
所以我咪話咗你地鍾意點叫咪點叫囉, 吾關我事o架, 我只係同緊 Rambo兄吹水o架咋, 師兄你 like 點就點 la, ...

大家系學術討論嘛,達摩師兄講既系好多叫法來源既出處。你講既系正路既觀點,大家都可以幫所有睇到既師兄正信正念,幾好嘛!
回復 贊好 反對

感謝師兄分享
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
rambo23 發表於 20-6-2017 08:29
大家系學術討論嘛,達摩師兄講既系好多叫法來源既出處。你講既系正路既觀點,大家都可以幫所有睇到既師兄 ...

佛牌只是一個媒介,讓我們跟佛陀、佛法連繫;就好似一個收音機一樣,透過它來接收訊息。真正對我們有價值的係接收返黎嘅訊息,唔係個收音機本身。

所以佛牌不等於佛陀,如果混淆咗這一點,不論個佛牌名稱叫什麼,都不算正信正念。

加上,佛牌戴在身上,這些根本亦是佛陀、佛經沒有開許過、近這一百年才出現的新事物,既然這件事物本身佛陀、佛經都無開許過,我們都照戴如儀,為何反而要求它的名稱要依據佛陀、佛經開示呢?

即使,佛陀、佛經開示過對佛的尊號、尊稱,但這是對佛陀,而不是對佛牌!  
而佛牌絕對不等如、不代表佛陀,所以按道理這些對佛的尊號、尊稱的開示,是不適用在佛牌身上!

如同收音機不等如、不代表它接收的訊息,收音機的型號名稱,跟它接收到的訊息無關係,只是用來方便買賣收音機的人而矣!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 20-6-2017 12:31
佛牌只是一個媒介,讓我們跟佛陀、佛法連繫;就好似一個收音機一樣,透過它來接收訊息。真正對我們有價值 ...

師兄對於佛牌呢個佛教延伸性產物既解釋分析的非常透徹。受教~
其實大家都對佛陀發自內心尊敬。
對於自己很多觀點既理解,我覺得可以各抒己見甘表達。系一種良性的討論
回復 贊好 反對

睇下學野
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 20-6-2017 10:26
稍安勿躁,大家和平討論

懶得再講了, 我前述已經講得好清楚了, 但阿大師都仲可以將兩個不同 meaning 的名詞混為一談, 我口水再多都吾想再嘥時間了   
回復 贊好 反對

rambo23 發表於 20-6-2017 10:29
大家系學術討論嘛,達摩師兄講既系好多叫法來源既出處。你講既系正路既觀點,大家都可以幫所有睇到既師兄 ...

Rambo兄, 我嘅學術知識都差不多俾番哂老師了, e + 求其吹水兩句就算了, 無謂長篇大論, 有時間我都攞來拜下佛牌教好過 la
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 21-6-2017 08:58
懶得再講了, 我前述已經講得好清楚了, 但阿大師都仲可以將兩個不同 meaning 的名詞混為一談, 我口水再多 ...

不論叫“崇笛” or "崇笛佛";“坤平” or "坤平佛”,個meaning都是指個佛牌的分類,是“牌”呀!

你可以認為佢地係畫蛇添足、多此一舉,完全無須加上個“佛”字,但我相信佢地去到佛寺禮佛時,唔會對住個佛像,稱呼為“崇笛佛” 、“坤平佛”啩!

既然係 咁又何來給佛陀換聖名呢!

又如同觀音菩薩,假如我家供奉咗一個33法相之首尊,右手持楊柳的觀音;如果有人問我家中有無供奉佛菩薩? 我會答佢有尊「 楊柳觀音 」;
但當我去到佛寺,或者返到家中見到觀音像,向祂禮拜時卻稱呼祂 「觀世音菩薩」

咁我又替觀音加添聖名?!

鑽研佛經是好事,但佛牌(戴係身),以及許多佛教的法門,都是佛陀入滅之後才出現,佛陀、佛經有可能全部預記過嗎?

阿贊多 崇笛、龍普爹的古曼童 阿贊Jun派更也等等,佛陀、佛經有預記過嗎?

既然連這些事物都照戴如儀,事物的名稱 仲要罣礙
執著嗎?!

回復 贊好 反對