新會員登記
搜索
樓主: rambo23

[坤平] 再度分享龍婆砂礦2555年坤平之出廟量399塊金花粉版

火.. [複製鏈接]
達摩大師 發表於 17-6-2017 14:37
只可以講在南傳佛教,所謂坤平佛牌original根本係佛陀佛牌嘅法門之一;至於後來有無發展出坤平將軍法門( ...

多謝師兄指教。甘達摩師兄點睇龍婆添龍婆砂礦一脈既法門啊?
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
rambo23 發表於 17-6-2017 12:49
多謝師兄指教。甘達摩師兄點睇龍婆添龍婆砂礦一脈既法門啊?

哈哈,我又唔係修行人,有咩資格品評 大德高僧喎!
不過,兩位造的坤平都相當有名,仲要加埋古曼粉添,證明佢地的法門和修為勁!!

師兄,你似乎好夾坤平喎,有無請埋派更也呀!?

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 17-6-2017 18:19
哈哈,我又唔係修行人,有咩資格品評 大德高僧喎!
不過,兩位造的坤平都相當有名,仲要加埋古曼粉添,證 ...

嗯,我比較夾龍婆砂礦坤平,所以考慮升級下佢師傅龍婆添坤平試試。
其他師傅的坤平冇帶過。
最近請左派更也。個人感覺唔錯,但唔想分享。費事引起爭端,因為派更也基本兩個極端,一系好。一系唔好。
回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 16-6-2017 00:28
照你嘅邏輯,崇笛 帕洛 呢d叫法都係一樣㗎噃

好明顯,崇笛和 帕洛佛牌中,兩個佛像 都是 釋迦牟尼佛像  ...

係呀, 崇笛是指佛陀在佛牌中的法相名稱, 但我吾會叫"崇笛佛陀"囉

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 16-6-2017 00:37
你諗清楚 崇笛 帕洛 坤平 這堆名稱 究竟是指向緊 佛陀 還是 佛牌先!?

佛牌 雖是聖物 但也只是一件物件  ...

吾使我諗清楚, 你自己睇下佛經先 la, 有邊位佛弟子, 大菩薩, 夠胆幫 佛陀起一個名的

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 16-6-2017 00:54
叫 坤平佛 都是無可奈何
原本只須叫 坤平 就可以,但民間宗教、巫術一樣有造所謂 坤平牌 (陰坤平,當然也 ...

所以我咪話咗你地鍾意點叫咪點叫囉, 吾關我事o架, 我只係同緊 Rambo兄吹水o架咋, 師兄你 like 點就點 la, ok
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
師傅聖物口碑一向好好 , 抵讚
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 19-6-2017 12:37
吾使我諗清楚, 你自己睇下佛經先 la, 有邊位佛弟子, 大菩薩, 夠胆幫 佛陀起一個名的
...

人地幫個牌起個名遮,唔係佛陀。

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 19-6-2017 12:34
係呀, 崇笛是指佛陀在佛牌中的法相名稱, 但我吾會叫"崇笛佛陀"囉
...

其實,佛陀、佛經都無開示過d人可以造佛牌帶喺身上,戴佛牌喺身都係呢一百年之內嘅事咋,以前d人造咗佛牌係埋入佛塔㗎!

如果所有嘢都需要佛陀、佛經開許,佛牌可能都唔可以戴㗎!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對