新會員登記
搜索
樓主: rambo23

[坤平] 再度分享龍婆砂礦2555年坤平之出廟量399塊金花粉版

火.. [複製鏈接]
小小牛 發表於 14-6-2017 10:06
e d 係陋習, 就好以叫四面神為四面佛一樣, 之前有位馬拉嘅師兄大大聲講, 我個邊興咁叫o架喎, 吾俾呀, 你 ...

嗯,早期叫四面神的確叫四面佛。香港大陸都系甘叫啦早期。
不過我叫坤平的案例同四面應該唔一樣,得閒我wechat同你交流。不過可能你岩我錯都唔定,大家純粹當交流啦。
回復 贊好 反對

多謝分享 學習學習
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 14-6-2017 07:42
逹摩大師兄, 佛牌係對一種出自佛教出家人製作的法器的統稱, 而不同的法相做形, 就有不同的稱謂, 四面神還 ...

你同我講黎都無用,呢個叫法係源自泰國當地,坤平佛牌嘅出處d人都咁叫,已經變成約定俗成的囉!

情況同南帕亞一樣,南帕亞係泰國當地人的叫法喎! 夠唔係有一個女性的佛陀啦!

但南帕亞被稱為南帕亞之前,應該無名稱! 只是佛牌,所以當地人就按祂的姿態、歷史背景,定名為南帕亞!
以祂的造型特徵、歷史背景來命名,原本係無問題、無誤導性。
只係傳到黎華人世界,商品化、廣告化,加上牌商自己本身都一知半解,才衍生出只有女生戴、戴咗增加人緣魅力呢d說法,所以才變得誤導遮!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

rambo23 發表於 14-6-2017 10:34
嗯,早期叫四面神的確叫四面佛。香港大陸都系甘叫啦早期。
不過我叫坤平的案例同四面應該唔一樣,得閒我w ...

在 佛陀的尊稱上, 其實任何理由都不是理由的, 就算在世間的倫理上, 你會接受別人隨便改你恩師的名號嗎, 更何況是全宇宙最尊貴的導師 佛陀呢

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 15-6-2017 11:34
在 佛陀的尊稱上, 其實任何理由都不是理由的, 就算在世間的倫理上, 你會接受別人隨便改你恩師的名號嗎,  ...

回復 贊好 反對

達摩大師 發表於 14-6-2017 17:59
你同我講黎都無用,呢個叫法係源自泰國當地,坤平佛牌嘅出處d人都咁叫,已經變成約定俗成的囉!

情況同 ...

所以對 e d 的陋習, 一般我都懶得再出聲, 佛經你吾睇, 吾正思惟過就隨便給 佛陀改名換聖號, 咁你覺得啱咪叫囉, 都吾係好關我事嘅 只係同 Rambo兄吹水吹得興起, 我先和他傾下啫
回復 贊好 反對

睇下先。。。。。。。。。。。。。。。。
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
See see see see
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 15-6-2017 10:42
所以對 e d 的陋習, 一般我都懶得再出聲, 佛經你吾睇, 吾正思惟過就隨便給 佛陀改名換聖號, 咁你覺得啱咪 ...

照你嘅邏輯,崇笛 帕洛 呢d叫法都係一樣㗎噃

好明顯,崇笛和 帕洛佛牌中,兩個佛像 都是 釋迦牟尼佛像 呢兩個無人誤會喇啩……

崇笛 帕洛 這兩個名詞 是用來區分 釋迦牟尼佛的不同法相
有以 法相造型區分 地區區分 法門區分 歷史背景區分   有咩問題

人地是用黎區分一件物件 “佛牌”的分類  跟 佛陀改名換聖號 根本在性質上是兩回事

崇笛 帕洛 坤平 是用黎形容物件 佛牌 的 外相
你所指的佛陀 是指 佛陀 的 實相
根本是兩回事……

回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 15-6-2017 09:34
在 佛陀的尊稱上, 其實任何理由都不是理由的, 就算在世間的倫理上, 你會接受別人隨便改你恩師的名號嗎,  ...

你諗清楚 崇笛 帕洛 坤平 這堆名稱 究竟是指向緊 佛陀 還是 佛牌先!?

佛牌 雖是聖物 但也只是一件物件 有成住壞空
佛陀 才是尊者 祂才是究竟涅槃 真實不虛
回復 贊好 反對