新會員登記
搜索
查看: 7706|回復: 92

[求教] 工作上的問題,考慮中是否需要供請佛牌助力。。。

事情係咁樣既...
我係一間細公司返工,香港office都係得10個人;有一個剛剛有bb無幾耐既同事好麻煩,無人中意佢。
佢好中意講人是非。。。
踩低人地抬高自己。。。
小事化大。。。
人地做錯野就大大聲講「死得囉」,大聲到要俾老細聽到;佢自己就永遠唔會做錯野。。。

小弟想借助必打 / 拉胡 賞試去制止下佢,同時亦都擔心佛牌力量太強唔知會唔會對佢個bb有影響,或者佛牌影響到佢而間接影響到bb (佢早排層經見紅去睇過醫生…) 。

請各師兄師姐發表下意見,謝謝。
回復

如果正廟師傅開光的必打&拉胡,1 D問題都冇,最適合呢D辦公室政治了。
回復 贊好 反對

唔會對個位阿姐的胎兒有任何影響的。
回復 贊好 反對

你諗多左啦!如果帶左個拉胡就會無小人呢個世界天下太平啦!
回復 贊好 反對

非常感謝解答,咁我放心供請了
回復 贊好 反對

咪發夢啦 發表於 23-5-2017 23:30
你諗多左啦!如果帶左個拉胡就會無小人呢個世界天下太平啦!

哈,你又講得無錯!
我希望追助下佛力,制止下佢囉。。。希望佢收僉下...
回復 贊好 反對

齋擋唔還手:必打,財龜
擋加自動反擊:啦壺,戰牛

至於話驚影響肚內胎兒,唔係戴陰牌,正常係唔會影響胎兒。
所謂自動反擊,係人不犯我,我不犯人,利用因果關係反擊。例如佢在工作上找你麻煩,反射返去就會變成製造麻煩俾自己,自食其果;想跣鑊俾人變成跣自己一鑊。
回復 贊好 反對

辦公室政治...系日常生活一部份!   師兄!可試下  先  行出善意的一步!或多走幾步!
回復 贊好 反對

malouis 發表於 23-5-2017 23:37
齋擋唔還手:必打,財龜
擋加自動反擊:啦壺,戰牛

多謝分享,很實用。。。
「例如佢在工作上找你麻煩,反射返去就會變成製造麻煩俾自己,自食其果;想跣鑊俾人變成跣自己一鑊。」<== 我就正正有少少擔心呢樣,擔心影響到佢情緒間接影響到個胎。。。
回復 贊好 反對

gmg168888 發表於 23-5-2017 23:38
辦公室政治...系日常生活一部份!   師兄!可試下  先  行出善意的一步!或多走幾步! ...

多謝指點
我會做好自己先,但善意的一步...暫時行唔出;維有暫時借助下佛牌既力量先
回復 贊好 反對