新會員登記
搜索
查看: 1945|回復: 14

有冇人解答到我

泰國明明好尊敬象神,但點解又用大象做表演?比人騎大象?我去到泰國旅遊 見到大象流緊眼淚都幾心痛 (我冇騎到只見其他遊客係度騎)覺得好慘!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復

人與動物爭生存空間, 其中一種協調辦法係讓動物幫助人類的經濟活動, 從而亦可以讓動物養到自己 只要吾好虐待d 動物, 利用完他們之后殘殺牠們, 這也不失為一可行的方法嘅
回復 贊好 反對

係囉,只要唔好虐待佢地,咁都唔算唔尊重嘅……
回復 贊好 反對

泰國人好尊敬象神 但又走私象牙
泰國人好尊敬神佛 但都有人供陰

一樣米養百人 個個都唔同
回復 贊好 反對

霸戰神 發表於 25-3-2017 12:20
係囉,只要唔好虐待佢地,咁都唔算唔尊重嘅……

但係做一啲表演 例如同大象影相 好一些雜耍 做要練好耐 點都會虐待佢地打佢地.... 真係點諗都唔明
回復 贊好 反對

Wingsnam 發表於 25-3-2017 12:22
但係做一啲表演 例如同大象影相 好一些雜耍 做要練好耐 點都會虐待佢地打佢地.... 真係點諗都唔明
...

又或者咁諗,啲大象係神祇化身嚟幫助人們嘅,佢地以大愛犧牲自已成就人們。
如果唔係啲訓練員就失業,一家大小要捱餓……一切自有因果。

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

好多野系好难明噶啦!
泰国人拜象神,但又训练大象表演。你要大笨象听话,冇可能训练过程冇虐待。
泰国人好信佛,又满街色情场所。
泰国人好信佛,又反人类甘多人做人妖。
回復 贊好 反對

錢作怪囉!
回復 贊好 反對

這個世界太多事情好難理解!就好似有些宗教明明極力反對同性戀及亂倫,但係偏偏佢的聖書裡面又記載左好多所謂子民搞同性戀及亂倫的例子⋯⋯

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

好,好,好.
回復 贊好 反對