新會員登記
搜索
查看: 3042|回復: 25

琴日朝早尊崇笛係我手上碎左

琴日朝早拎朋友之前比我尊崇笛出黎影相 咁我就拆開個鋼殼拎尊牌出黎影啦 第一張就仲係個殼入面 影完之後就拎出黎影背面 影完背面無乜野 當我拎起轉影前面既時候(我用手指公同食指拎起轉返前面)突然碎左跌落地下我當場呆左幾秒 之後汁返尊牌用碎左既牌放返入個殼入面 各位師兄師姐 如果尊牌裂左就可以繼續戴 咁碎左可以點處理?
以下附上照片比各位睇睇

評分

查看全部評分

回復

尊牌幾靚 有冇資料?
可否戴等師兄們解答
回復 贊好 反對

其實尊牌係我朋友比我 佢話吾想戴 之後就比左我 佢又無資料比我 我一直放左係屋企 琴日拎出黎就發生左碎裂事件
回復 贊好 反對

mingwong814 發表於 24-10-2016 14:53
其實尊牌係我朋友比我 佢話吾想戴 之後就比左我 佢又無資料比我 我一直放左係屋企 琴日拎出黎就發生左碎 ...

可以帶, 唔會有問題, 亦冇個D中式理念裂左係幫你擋左野唔可以再帶.
有泰國人更會將牌分幾成份比家人戴. 心中有佛才重要.
回復 贊好 反對

kbkb88 發表於 24-10-2016 15:12
可以帶, 唔會有問題, 亦冇個D中式理念裂左係幫你擋左野唔可以再帶.
有泰國人更會將牌分幾成份比家人戴.  ...

我都有諗過將尊牌砌返好 拎去包防水殼
回復 贊好 反對

其實可否自己修補?
回復 贊好 反對

hugh1313 發表於 24-10-2016 14:50
尊牌幾靚 有冇資料?
可否戴等師兄們解答

應該係龍婆啤崇笛
回復 贊好 反對

睇真啲尊崇笛好似本來已經裂左 碎左都可以戴 佛力不減
回復 贊好 反對

小龜公 發表於 24-10-2016 15:43
睇真啲尊崇笛好似本來已經裂左 碎左都可以戴 佛力不減

我都有睇到佢本身都有裂既位,但係尊牌碎左之後我再睇返,尊牌裂左既位無碎到
回復 贊好 反對

捐番去原廟做新牌
回復 贊好 反對