新會員登記
搜索
樓主: henrylui

[分享] 古曼童的心結

LarryNg@FB 發表於 20-10-2016 03:46
古曼童我唔識,係零知識
我睇完你的文章,我會想到。你對手放下了,但你的心還沒放下。你解決了一個煩惱, ...

可能真係個心仲未能放下⋯
回復 贊好 反對

達達大師

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

師兄因為兩年間,佢都幫唔到手,所以唔要佢? 其實當初戴請佢果時,師兄有乜特別原因?
回復 贊好 反對

如果師兄對古曼童認識不深, 吾養好過養, 而你亦不用太担心他唷
回復 贊好 反對

放下執念
回復 贊好 反對

既然放下,又何必執著?

多做善事及佛事迴向,唔好用你既執念妨礙佢到善處
回復 贊好 反對

都係忍唔住要再講下,始終唔贊成養古曼,六道衆生中,天道,神道,人道,畜生道,餓鬼道,地獄道,當都唔知佢係邊度?改左個好聽d 名,天童,金童都好,有分別嗎? 人皈依左三寶都唔敢講一定會向好做好啦. 以上全屬個人 “偏見”, 唔一定正確.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 20-10-2016 09:34
師兄因為兩年間,佢都幫唔到手,所以唔要佢? 其實當初戴請佢果時,師兄有乜特別原因? ...

其實因為現時既女友對呢個好抗拒,而且自己深入了解過,都覺得同一般佛牌對比,並不是自己想要既。當初請既時候係想一切會順利d
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
Henry師兄 , 選擇咗放低就唔好牽掛住佢 , 頂多為佢多做幾件功德迴向畀拒即緣盡於此 !
                   未來佢發展如何已跟你無關 , 例如你跟"女友"散咗 , 就各不相欠一樣 ~~
                   ( 中國習俗 及 西洋文化 )跟本合不來 , 除非個人睇通世事 或 從小到大有
                   接觸開 , 先明白自己( 養古曼 或 供特別護法神 )在做什麼 .
                   好似西方玩洋娃娃一樣, 我就覺得恐怖非常 , 但外國人就無咩恐懼一樣道理 .
回復 贊好 反對

axe 發表於 20-10-2016 17:47
Henry師兄 , 選擇咗放低就唔好牽掛住佢 , 頂多為佢多做幾件功德迴向畀拒即緣盡於此 !
                    ...

多謝師兄意見,會多加做善事迴向的
回復 贊好 反對