新會員登記
搜索
樓主: ChevisYau

[組合] 師兄姐們~您地頸後會帶咩聖物呢?一齊分享下^ - ^

ChevisYau 發表於 14-10-2016 13:28
地係指地神,類似中國既土地,咁樣Ching 會唔會易明d

如果地指地神, 何能將三界之尊的 佛陀降格到地神等級呢 至於坤平, 亦無聽過他死后成為了地神唷
回復 贊好 反對

牌商老點多
回復 贊好 反對

睇黎師兄對七龍佛唔多了解,七龍佛係指佛陀未成佛祖之前係菩提樹下禪修既傳說。而唔係師兄講到點解要將佛祖降格咁嚴重

登錄/註冊後可看大圖
上網都好多資料可以睇到,有咩唔岩大家再一齊研究下

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 15-10-2016 14:51
牌商老點多

師兄對牌商好似有d偏見

登錄/註冊後可看大圖
我所識既朋友正職唔係賣佛牌,其實尼d亦可以係收藏家帶完又研究下,覺得唔錯所以咁樣分享下姐

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 15-10-2016 13:03
如果地指地神, 何能將三界之尊的 佛陀降格到地神等級呢  至於坤平, 亦無聽過他死后成為了地神唷  ...

而坤平佛唔係佢死後變成地神,係因為坤平出名,之後就有人用佢既法相黎做佛牌,跟住就有人稱之為坤平佛。而坤平佛本身係只係人,所以唔能夠稱為天神。而佢既法相又似佛祖,又唔係歸天神又唔係歸人,咁應該係歸咩呢?
因為我鍾意佛牌既歷史故事,所以我會上網睇好多資料,尼d都係我個人集合既智識,如果有錯都可以大家研究下,增長下智識

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

練鐵頸功
回復 贊好 反對

ChevisYau 發表於 15-10-2016 17:43
而坤平佛唔係佢死後變成地神,係因為坤平出名,之後就有人用佢既法相黎做佛牌,跟住就有人稱之為坤平佛。 ...

Sorry, 我都無氣說了
回復 贊好 反對