新會員登記
搜索
查看: 4453|回復: 44

本文章最後由 mingwong814 於 5-10-2016 16:01 編輯

小弟最近學緊泰文 係網上見到龍婆了財龜經文
用泰文字抄出黎 再加拼音 分享比大家
大家會見到經文入面好有
依家我用我呢排學到既野盡量講比大家聽
當見到有既時候 呢個音係讀丫(丫環個丫) 不過係短音丫 讀出黎個音短D,咁見到第二句有個า字 佢都係讀丫 不過同 呢個有少少分別 佢呢個係長音丫 會比ะ音長少少 可以加多少少氣,到 啦 大家會見到經文入面出現左4次 โม 呢個個尾音會有個柯音 成個字就讀成(摩)
最尾一段有一個อุ字 係泰文入面字係吾發音 但當加上其他字就讀果一個字既音 呢一個加左. 所以就會讀. 其音係(嗚 )
希望幫到大家
泰文我都係學習中

評分

查看全部評分

回復

多謝分享
回復 贊好 反對

謝謝分享.
小弟想請教, 以上經文, 除發音之外, 請問師兄能否翻譯成中文解釋呢?
抑或那經文純粹是古代傳承咒語, 無法解釋?
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

malouis 發表於 5-10-2016 16:55
謝謝分享.
小弟想請教, 以上經文, 除發音之外, 請問師兄能否翻譯成中文解釋呢?
抑或那經文純粹是古代傳承 ...

中文係
達賴的桑霸莫的。
酒店的蒙娜麗莎蒙娜麗莎的財產。
莫娜唱它像沙特煎。
我知道它的溫暖
回復 贊好 反對

mingwong814 發表於 5-10-2016 17:52
中文係
達賴的桑霸莫的。
酒店的蒙娜麗莎蒙娜麗莎的財產。

高深莫測。
回復 贊好 反對

加上泰文一個詞語代表住幾個意思
要睇你加咩字係呢個詞語上面運用 加係前後都有分別
例如簡單呢個詞語(ยินดี)即係開心 高興
如果前面加上(คำ )呢個字係用係叫做詞語 (คำยินดี) 即係祝福詞語 當(ยินดี )後面加上(ไม่ ) 即係變成一句疑問句 (ยินดีไม่) 開心嗎?但當放(ไม่)係前面 就會變成(ไม่ยินดี) 吾開心 如果有心想學既 其實開頭好易 但會慢慢入深 如果你覺得入深後難既 放棄左 就學吾成 我依家都係讀緊初班 但係我重讀左一次 吾明 吾識 吾緊要 有心學既 重讀 無人會笑你
回復 贊好 反對

เรียนภาษาไทย
回復 贊好 反對

多謝你無私教授!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對