新會員登記
搜索
查看: 1287|回復: 4

[討論] 佛牌越貴,功效越好?!

佛牌當然唔係越貴越好啦,點解有d佛牌幾百蚊,有d幾千幾萬? 其實係睇個牌既歷史,開光師傅而定的。 假設開光師傅出名,造既數量又少,靈驗事績又多既時候,很多人都會想得到此聖物,價格自然會上升。 相反,如果普通師傅開光,靈驗事蹟又少,加上係近幾年製作(因為新,唔難搵),自然價錢相宜 當然亦有例外啦,有d師傅出名,選在很久以前開光,靈驗事蹟亦很多,但因為出廟數量非常非常多,價錢亦會相宜。(網絡文章)
回復

佛牌當然唔係越貴越好,因為功效從來同個人福德有關,牌只係助力,無福報帶阿贊多崇笛都無用,所以從來都係修福報最緊要

佛牌平貴有好多因素,總之自己負擔到又請得開心就得
回復 贊好 反對

師兄同我想法一樣。多謝!
回復 贊好 反對

佛牌平貴更吾一樣啦。點解要加持33次99
次108次1年3年或以上呢。新牌來計,你會選加持一次定系一年呢。假如上面師兄甘理解,就可以去佛牌街買100幾十個,之後請師傅加持一次。係吾系甘都得呢。
回復 贊好 反對

佛牌好貴。係跟師傅修為時間歷史成正比。我吾覺得天價牌一定好。因為歷史價值已經大過佛牌價值(佛牌吾可以用價錢衡量)。阿贊多,龍婆斑,龍婆艮等等師傅。師傅修為和歷史價值已經大於所以,價格高係理所當然。能擁有塊真品,緣分和福報一定系一個肯定。
至於新牌都可以去到天價,呢d吾係師傅修為吾好。係因為師傅修為太好,太出名被牌商利用炒賣。牌係好師傅係好,但超賣大於所以。。
佛牌自己喜歡就得無必要跟風。
心有佛,佛在心。
行善積德。
回復 贊好 反對