新會員登記
搜索
查看: 1184|回復: 9

[求教] 新丁請佛牌迷思,求指點

小弟對佛教認識唔深,都係經友人介紹所以到此學習吸收正確智識。
最近因對請佛牌有疑問,所以上網爬文有關請佛牌既資料,但大部份師兄師姐意見都係多做功課搵資料。問題就係可以點樣搵資料?
如果知道邊位師傅做,年份咁上網大致上都搵到,但情況係只有相既話,除左落舖頭問同係Unite問,咁有咩方法可以搵到佛牌資料?
師兄師姐們係上泰國佛牌網站? 大陸X度網站?

始於都唔想下下問人怕麻煩到人,希望各位師兄師姐可以指點!
回復

睇圖鑑 過泰國 上泰國網
回復 贊好 反對

如果是有關泰國佛牌的, 我差不多是全都在網上揾資料, 然后認識到比較可信的牌商和熟識泰國當地文化的人, 再不斷請教
回復 贊好 反對

真係多睇多聽多問

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

以上所有師兄都講得啱,仲有就係要多問唔同人意見,唔好淨係信死一個牌商
回復 贊好 反對

多聽多問多接觸,牌商未必不可信,但亦未必可信,多走幾家、多問幾家,切記,店內出陰牌,即時離去,因為九成對正宗佛牌認識不深,多傾無謂
回復 贊好 反對

多謝各位師兄提供意見!
去泰國暫時應該無咁既可能...圖鑑係香港都會有得買?
咁師兄們又介唔介意講下係上開邊個泰國網?
牌商我會都試下去睇睇,陰牌暫時係Unite度爬過文,暫時大概都區分到

唔好意思!問題比較多!
回復 贊好 反對

先睇定自己喜歡同合眼緣的, 先再去找出來.
回復 贊好 反對

我會首先了解自己想搵咩功效的佛牌,之後再了關於呢塊牌的事跡 師傅 用料.
多聽 多問 多睇
另外一定要留意尊牌會唔會有陰料嘅存在。
如果你係個間牌舖見到正牌陰牌一齊賣的,我建議都唔好係果到請比較好。
回復 贊好 反對

多谢师兄分享
回復 贊好 反對