新會員登記
搜索
查看: 1904|回復: 14

唔該做吓功課先出黎放牌啦。

話說小弟朋友係網上朋友書睇中聖物,當中有黃銅及红銅版本,朋友pm話要黃銅,並約即晚交收,並叫小弟幫吓眼。朋友提早去ATM提取銀兩,並去到約好既西鐵站等待交收,可算有心有力,可想而知佢對呢件聖物重視程度。時間已到,對方亦算準時,係-位幾喱啡既年輕人,-條短波褲加人字拖,有D泰國feel喎。好啦,重點交收啦,我朋友已經從銀包拉出銀纸時,佢停咗手我奇怪咗-陣,再望過去人字拖師兄,原來佢手中五指-鬆,露出-尊紅銅版既聖物。我fd即刻就話:我係網上話要黃銅喎。之後位師兄拉出手機一查,知道衰咗,重要話我fd,你講金色嗰尊嘛!呢個時候我真係忍唔住,亞大師兄,人地話要黄銅,就算小學生都識分顏色啦,你都無可能執尊紅色既埾物黎交收吓!之後佢重要話:咁寄俾你囉!我無話可說,拉埋個fd走。故事講完。原來而家D新手牌商衰到顏色都唔識分,唔好話黃銅,紅銅,九寶銅,分分鐘要買家教返佢轉頭。可悲。
回復

好彩面交,寄錯又要搞過
回復 贊好 反對

luiho 發表於 14-9-2016 21:43
好彩面交,寄錯又要搞過

無錯,面交都咁,重郵寄,死得!
回復 贊好 反對

仲有沈烈(青銅),沈烈銀,花拔,紅銅薰黑,黃銅薰黑,...
回復 贊好 反對

依家睇顏色唔可以作準,要睇圖鑑,先查資料,科學太昌明了。好多時,唔係九寶老吹話係九寶,賣貴啲賺多一筆。
回復 贊好 反對

人字拖牌商?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

malouis 發表於 14-9-2016 22:38
依家睇顏色唔可以作準,要睇圖鑑,先查資料,科學太昌明了。好多時,唔係九寶老吹話係九寶,賣貴啲賺多一筆 ...

師兄,我都明,但係—尊2558新牌,大把人放緊,上網-定有資料,點解要咁慳?
回復 贊好 反對

唔係個個地方都好似unite咁的
回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

不愉快經歷......
回復 贊好 反對