新會員登記
搜索
查看: 2552|回復: 26

[求教] 在家供奉

頭像被屏蔽
請問在家供奉係咪一定要裝香?
要日日裝嗎?
可以放廚房供奉嗎?
如果請象神&拉胡,應該點排位?thx
回復

香唔係必要,鮮花清水果品亦可。
如果擔心裝香所造成嘅煙要放廚房抽走煙霧,上述答案已解決問題,還是放廳供奉吧,而且放廚房亦唔方便日常煮食。
**千祈唔好放睡房,唔通叫個佛/神,日日望住你換衫?這樣是不敬。
象神上,啦壺下。
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽

放廳要對大門,唔可以放廁所對嗎?

回復 贊好 反對

放廳對大門或對窗外都可以.
對廁所不敬.
回復 贊好 反對

大概只有灶君先可以放係廚房供奉吧
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 1-9-2016 09:21
大概只有灶君先可以放係廚房供奉吧

其實點解唔可以放廚房?真係唔識,請指教

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

大咸旦 發表於 1-9-2016 09:24

不敬啊, 廚房既不清靜,也不莊嚴 不要說神佛,你有無見人將祖先牌位放係廚房的呢       
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
小小牛 發表於 1-9-2016 09:48
不敬啊, 廚房既不清靜,也不莊嚴 不要說神佛,你有無見人將祖先牌位放係廚房的呢        ...

多謝指導,c姐

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

大咸旦 發表於 1-9-2016 09:24

1. 在廚房會殺生, 有血光.
2. 因有食物, 容易招惹蟲蟻老鼠走過.
這兩點都容易染污神位, 能請到神明已不易, 要留住祂就要必需恭敬虔誠.
將心比己, 自己都唔想瞓廚房, 或者長期對住洗手間.
另外, 亦有人話, 神位貼近或對住廚房, 容易令人暴躁, 家人不和睦.
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
malouis 發表於 1-9-2016 09:51
1. 在廚房會殺生, 有血光.
2. 因有食物, 容易招惹蟲蟻老鼠走過.
這兩點都容易染污神位, 能請到神明已不易 ...

咁如果放廳,對唔到窗同大門又得唔得呢?
回復 贊好 反對