新會員登記
搜索
查看: 3540|回復: 20

執到錢

本文章最後由 PrimaLaw@FB 於 31-8-2016 03:32 編輯

最近呢一個月,頻頻喺街遇到跌錢,$20,然後$150,到尋晚又喺路邊見到一張$10。

聽講,執錢等如執衰運;即使你攞d錢去做佈施,亦算是犯了偷盜。正確黎講,應該攞去警局!

所以多一事不如少一事!
P.S. 執錢 = 執衰運
         攞去佈施 = 偷盜
         攞去差館 = 被差人 > 惡口 > 嗔心

評分

查看全部評分

回復

我試過行行下街,一陣風吹左張拾皮落正我腳面上唔郁……
回復 贊好 反對

咁又唔得咁又得,捐左佢把啦

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

七月未過呀
回復 贊好 反對

戒通街執錢

登錄/註冊後可看大圖

每逢盂蘭節,有不少市民擺放豆腐芽菜龍眼等食物,在街上拜祭及燒衣,俗稱燒街衣,按習俗拜祭完後會在路上擲零錢,這些零錢是用來買通牛頭馬面及小鬼,等它們拾完之後,連同霉運一併帶走。若撿走這些零錢,不但衰氣附身,還會惹怒小鬼,很容易被它們教訓,便宜莫貪呀!
回復 贊好 反對

又吾多覺將d 執番來嘅小錢拎去捐咗之后行衰運喎
回復 贊好 反對

开唔开心

回復 贊好 反對

如果將d錢捐出去,功德迴向畀物主,我覺得不失為一件善事
回復 贊好 反對

莫以善小而不為
回復 贊好 反對

所以我平時唔四圍望,試過兩三次係地下見到錢都行左去就算

除非銀包電話可以搵得返事主就拎去差館,說實話,我都好討厭去差館,之前果次已經同佢講趕時間,成袋雪藏雞翼滴緊水,重要好得閒咁叫我等,我真係怕之後佢拉我求其砌條罪,因為我整腥佢個差館

總之,錢執左,就算捐,功德已經歸左你,再迴向,能確定迴向之時能誠心嗎?能不起貪心嗎?真的在整個過做到一心迴向?自己取捨吧
回復 贊好 反對