新會員登記
搜索
查看: 4603|回復: 8

[求教] 配戴象神牌禁忌

最近供請了象神牌,應該會日常戴上

但在網上看到象神牌其中一個禁忌是:不能吃牛肉

請問各師兄此禁忌是否正確?

配戴象神牌除了普遍的禁忌外,還有沒有其他事情要留意

煩請各師兄指點

謝謝
回復

啊, 象神無同我講過吾食得牛肉喎

象神嘅崇拜來自印度婆羅門教, 印度教徒吾食牛肉, 係咪咁有d 牌商就認為佩帶象神牌不能食牛肉呀
回復 贊好 反對

我都有帶象神 而我都有戒食牛肉
但我戒食係因為個人原因(紅肉有毒素)
其實泰國既僧侶係唔會戒肉類 信眾供奉乜野佢地就食D咩
而佛陀亦都講過僧侶係可以食"三淨肉"
所以南傳佛教(上座部佛教)都保留左呢個傳統
話要戒牛戒肉係漢傳佛教既傳統
因此師兄可以放心食~~~
回復 贊好 反對

師兄好,我以前看過一篇 法忍法師 的文章, 講到佛教徒應否吃肉的問題.
回復 贊好 反對

首先, 唔係“可不可以” 問題,在佛法的角度,你做什麼都可以 , 關鍵是你是否願意承擔後果, 現時佛弟子很矛盾,不想付出,卻想要善果,那有這麼便宜的事?
回復 贊好 反對

沒有買,便沒有殺害,真的可放心去吃肉嗎?
回復 贊好 反對

或者咁講,我們身處在一個“大染缸”中
如要跟足佛教的規律生活
很多時也會出現犯規的情況發生
例:咦。條女既身材ok喎。。犯規
     今晚六合彩6500萬喎,買返張先。。犯規
     *下刪三千字,太多實例了*
我信因果,但我只係凡人。。。。哀(>﹏<)
帶牌,也只係從敬畏角度出發
但求無乜意外,平平安安便可
但選擇帶上,便要尊重
呢個係我既睇法
無理由明知故犯
回復 贊好 反對

利益申報 : 我都有吃肉的.

咁 . . . 師兄祗耍聖物的助力, 平平安安咁, 不耍想太多了.
回復 贊好 反對

MartinYuen 發表於 20-8-2016 19:26
首先, 唔係“可不可以” 問題,在佛法的角度,你做什麼都可以 , 關鍵是你是否願意承擔後果, 現時佛弟子很矛 ...

同意非常,食素係減少作惡業的其中一個重要途徑。佛教角度,眾生平等,今天人吃了牠們,牠們便成為了人的冤親債主,有債有業在身,那人還會好得那裡?所以佛教主張修善滅惡,就是如此
回復 贊好 反對