新會員登記
搜索
樓主: tdeaqi

[求教] 被一個師父落泰國鬼仔上身,有無人可以教我找誰協助?

仲有其實你都幾蠢下,有無睇司徒法正單新聞,一呃就過百萬
呢個師父同他差唔多,萬萬聲,有人查過呢d人原来是件出奇事
唉!明啦!
我唔想reply是唔想嘈交,但有d人把口真是雞啄到令人覺得乞人憎囉
係甘啦
回復 贊好 反對

tdeaqi 發表於 28-7-2016 08:11
睇下你丫,越嬲就越好笑
人地真心人系道找人幫,你就係道搗亂
你年紀都大極有限啦,越嬲越好笑?睇下你幾q ...

我咁執著要知真假,係因為當初如果你
個故事交待得清清楚,我手上就有幾尊
師父親自開光既屈謝地海佛。有諗過無
條件免費結緣比妳,甚至將師父介紹比妳,
不過我真係說服唔到我自己你係講緊真話。

我甚至根本覺得你唔正常!
睇醫生把啦你都係~

信我,你鬧我真係無感覺,因為損失既
只會係你自己。你唔需要猜測我年齡,
因為一定大過妳,細路~

補充內容 (28-7-2016 08:36):
我遲遲死都唔肯講,係怕網友個個pm我點搵師父,不過妳覺得我搗亂咪搗亂囉。根本就係一個有幻聽既精神病患者,諗諗吓,既然係顛既,我又何必同你計較,其實都幾同情你,唉~
回復 贊好 反對

從討論中,貪瞋癡已現,佛不是教我們要拔除三毒嗎?

凡事皆有因果,請兩位不要再爭辯了,也請版主關閉或封鎖此帖吧。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 28-7-2016 08:30

凡事皆有因果,請兩位不要再爭辯了,也請版主關閉或封 ...

阿彌陀佛 如此爭吵下去亦無結果
只能夠勸勉一句 如是因 如是果
往昔所作諸惡業 皆因無始貪瞋癡
從身語意之所生 我今佛前皆懺悔
回復 贊好 反對

老鼠哥 發表於 28-7-2016 09:24
阿彌陀佛 如此爭吵下去亦無結果
只能夠勸勉一句 如是因 如是果
往昔所作諸惡業 皆因無始貪瞋癡

師兄你岩,受教了~

但我執著,係因為一直掙扎覺得自己
會否放棄了一個真正有需要幫助既人,
但越係尋根究底,越發現問非所答~

如果師兄有睇開,之前既言談中佢一
直表現精神恍惚,欠缺組織和羅輯,
亦一直交待不了人物和成件事,完全
淘醉自我幻想空間之中。

佢不停以試探形式問幾位師兄係咪養
鬼仔,我亦刻意同佢講養古曼,想睇
佢反應如何。我真係有理由相信佢應
該係思覺失調出現幻聽。

我係認真想叫佢睇醫生~不過試
問有病既人又點會覺得自己有病…
佢只會覺得我串緊佢~

回復 贊好 反對

嘩。。唔使訓啊? 凌晨 辯論 到天光。。。勁啊。。。
回復 贊好 反對

carloskimyan 發表於 28-7-2016 10:03
師兄你岩,受教了~

但我執著,係因為一直掙扎覺得自己

的確如你所講 欠缺邏輯和組織
而你亦捍衛佛教真理及為僧侶發聲 不平則鳴
你的出發點是正確 且並無私心
但我相信倘若佛陀被人侮辱與咒罵
佛陀不單止不會與其辯駁 更不會感到憤怒
反而乃一笑而置之
心經云: 心無罣礙 無罣礙故 遠離顛倒夢想
唯有放下我慢與我執才能參透真理
可能你會替其他大師感到不平 或為樓主的所作所為感到憤懣
但凡所有相皆是虛妄 若見相非相則見如來
盡人事而聽天命
回復 贊好 反對

都不需再爭論, 既然樓主話知道自己情況亦咁認識降頭又有主見, 由佢自己解決吧.
我相信各師兄見到都好安慰, 都唔需再為樓主擔心
食完花生後, 本人總結就算事情係真又好, 我都明白樓主點解會比人搞
有因必有果..
回復 贊好 反對

老鼠哥 發表於 28-7-2016 11:28
的確如你所講 欠缺邏輯和組織
而你亦捍衛佛教真理及為僧侶發聲 不平則鳴
你的出發點是正確 且並無私心

多謝師兄提點,見到師兄引用既
佛經,忽然醒左~的確係我修行
未到位,亦太貪玩執著和好勝。

心經和金鋼經等應好好
從新學習一遍。
回復 贊好 反對

malouis 發表於 28-7-2016 08:30

凡事皆有因果,請兩位不要再爭辯了,也請版主關閉或封 ...

師兄你岩。

不過此帖不失為一個反面教材,我覺得沒有封貼之必要。
回復 贊好 反對