新會員登記
搜索
樓主: aesopo98026

[討論] 龍婆添符珠大家無興趣嗎?

芭蕉仔 發表於 12-7-2016 02:10
甘都好嘈既,樓主認左衰仔,超版同壇主都出左聲咪當個教訓

d人人格分裂呀
自己講完"我一d都唔覺得係搞笑因為我尊重呢個地方,呢份信仰"
轉個頭又講埋d九唔搭八既野,又借d名黎改
回復 贊好 反對

本文章最後由 芭蕉仔 於 12-7-2016 02:55 編輯

我吾評論你地兩位既對答同處事方法,但首先大家都應該尊重呢個平台,係呢到有人吾尊重呢個平台,只會惹人討厭同針對,所以有句俗語「見好就收」。

有關你呢個POST存吾存在釣魚呢個問題都好,已經有版主以上及多人提醒過你,甘就吾就呢件個別事件作出評論。

但有關你地兩位既罵戰我認為大家都有必要反思,應用壇主以前講過既一句,「呢到係歡迎志同道合既人」,而吾係係到單單打打,什至圍插。所以請先放低成見,減小口業,每人都有吾同既角色,做好自己本份就好。
回復 贊好 反對

芭蕉仔 發表於 12-7-2016 02:54
我吾評論你地兩位既對答同處事方法,但首先大家都應該尊重呢個平台,係呢到有人吾尊重呢個平台,只會惹人 ...

難聽d講,壇主or其他管理員決定比次機會又好,殺一儆百都好,始終錯既係你先,「錯就要認」你認左,「打要企定」知吾知?所以最好還是謙卑一點,甘樣先會「令」人感覺到你有悔過既心態
回復 贊好 反對

芭蕉仔 發表於 12-7-2016 03:10
難聽d講,壇主or其他管理員決定比次機會又好,殺一儆百都好,始終錯既係你先,「錯就要認」你認左,「打 ...

正如我之前所講,我錯是事實,係我無睇清楚d rules先,
只係唔覺得果個人可以係度9up埋d廢話,就係咁,
多謝師兄提醒!
回復 贊好 反對

算啦 其實呢個帖應該係佛牌話題討論區開會好d 可能會少d爭議 因為此帖係抒發心情大於分享 既然樓主都知道個問題就算啦 無謂又將個帖變成花生帖啦

講番回頭 樓主今時今日呢種牌一定坐艇 一年前 我已經預告左未來係佛牌界冰河時期 本港佛界將萎縮25%-35% 情況比藥房 化妝品店更甚 所有over$3000既牌 根本好難搵到人乘接 跟據最新統計 旺角 深水埗 店鋪已經下跌了20%-25% 而且主要係新牌牌鋪 即係話仲有8%-10%下跌空間 估計應該係老牌牌店 通常牌鋪結束都有兩種散貨途徑 一係成間連貨頂比人 一係將d牌賣番大陸 大量佛牌係市場上以低於市場價格流通 試問貴貨如何不坐艇?
回復 贊好 反對

新手牌商根本對佛界行業不了解 只知道基本價格條件 卻忽略市場氣氛 買家乘接能力 客底夠唔夠厚等因素
見人家好做就咪埋眼入相通既貨 諗住平d出 用價格贏取優勢 但通常最終結果都係出錢幫泰國牌商接貨 倒頭來 連利息都輸埋 弄得整個牌界了無新色 識做既人不再有意欲介紹新師傅既聖物 唔識做既人賣嚟賣去都係個d貨 惡性循環 價格越來越低 越無意欲入新貨 客越來越少 結果被淘汰

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

樓主無客底 不知市場氣氛 只認知價格 試圖降低價格獲得優勢 完全中晒我上面講既條件 我想你死得心服口服了吧
回復 贊好 反對

本帖轉移自佛牌分享區
回復 贊好 反對

成個 post 得壇主的一針見血最好睇
回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 12-7-2016 08:35
新手牌商根本對佛界行業不了解 只知道基本價格條件 卻忽略市場氣氛 買家乘接能力 客底夠唔夠厚等因素
見人 ...
十分認同亞大你的講法,不過中國人的血統就是自私自利,他們可以妄故一切生態環境或後果去達成自己的目的,舉例說:他們明知採集髮菜是會令地球沙漠化,但為了錢仍然有很多人去做。
在佛牌界當中的中國人也是一樣,很多人成日個人幻想覺得賣佛牌很好做很賺錢,結果人做佢又做,攪到依家牌商多過客,在這樣僧多粥少的情況下,如果你放件貴牌出嚟,冇人接係正常,因為真正想收的客人會覺得等一陣就會有A牌商、B牌商、C牌商、D牌商、E牌商 或者 F牌商 佢地自然會劈價,好快又有筍野執,所以唔洗急。相反牌商們見你買呢隻貴野,佢又會感得自己會收得比你更平賣得比你更平,所以到最後你收的貴牌仍然係喺你自己手上。
據我經營多年的心得得出結論是,一係你有好多錢壓好多好多唔同種類既貴牌,而且你唔可以急於一時去賣,好似我之前都入過好幾十萬泰銖的牌,超過10萬港幣,最後都要擺成年先有人要,而且是泰國人收的。其實每一個行業都有其難處,佛牌這門生意並非你們一般人所睇的咁易做,好多人成日認為安坐家中,上上網入下貨,同所謂泰國朋友入下貨,坐等貨到就賣錢,世界上邊有咁容易既事情呀,係既話就冇窮人啦!我今時今日在泰國佛牌市場上都算略有名氣,都不是安坐家中,上上網入下貨就能達到的成就,如果你單純只為錢,賣佛牌不是一個好的選擇,因為他不會令你置富,更不會是一個正當行業,只是門檻低,誰都可以做,不過要做得出色當中係要你有好的睇牌技巧加上攪好多人仕關係令好多人都覺得你勁先有用,如果只是靠單純的一買一賣來賺錢,我建議你賣報紙好過,風險低而且利潤跟現在賣牌的差唔多。如果想高收入一係就索性做偏門黃、賭、毒之類既更賺錢,性質同依家大部份牌商一樣,都你背負良心去賺陰側錢!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對