新會員登記
搜索
樓主: carloskimyan

[分享] 熱臉貼人冷屁股

carloskimyan 發表於 6-7-2016 22:53
“吹雞拉大隊想郁佢…” 係指邪魔外道
“冧” 係指無知既女善信

毋須重新睇,意思好明顯,係指閣下用呢d低俗、輕佻、迷信嘅言辭、方式去介紹佛牌呢d佛教聖物並不適當,容易令人對佛教產生反感、厭惡、誤解。

係想告訴閣下,用呢種方式介紹佛牌,並不合適。
並不是像閣下所想像嘅咁理想,而是會有負面效果。

回復 贊好 反對

PrimaLaw@FB 發表於 6-7-2016 23:06
「首先我強調果啲係我親人,係朋友,
佢地同閣下不一樣,因為他們了解
我為人,亦習慣我愛玩愛鬧愛搞gag

『你愛玩愛鬧愛搞gag既說話方式,
係閣下嘅事;人人都要好似你咁咩?
再講,人人都接受呢種說話方式麽? 』

當然不會人人接受,但佢地係我家人,
係我朋友,我可以好肯定他們接受。

『你自己鍾意點個係你個人方式,但其他人唔一定要認同,所以之前兩位師兄提出意見係好合理,呢個係公開平台,人地並不是要講你鍾意聽嘅說話。』

我咪講左不喜勿看,我無迫你接受,
但反之為何又要迫我接受閣下言論?

『你公開講得就預咗會有唔同意見,東拉西扯其他人算什麼』

我都唔明師姐妳咁勞氣做乜?
意見不同大家要寫都寫完,又delete
唔到,睇既人自然會去分辦對錯。

做有乜野叫做東拉西扯其他人?
睇唔明

『仲有,你係呢度分享你自己嘅方式是為咗乜嘢?供大家參考?!』

你想得太複雜,分享咪就係

『睇黎愛好為人師,似乎係閣下。』

我故事明明就唔係指閣下,
你要對號入座我無辦法……
回復 贊好 反對

本文章最後由 PrimaLaw@FB 於 7-7-2016 00:09 編輯

既然樓主結緣佛牌係家人、朋友,係基於愛和關心,咁更加唔應該用呢種方式。
既然你知道結緣佛牌,係種下一個因,將來會結果,更加唔應該讓佢地對佛教、佛法產 生迷信、神化嘅印象!  

你以為自己只不過以輕鬆幽默的方式,能夠有效地讓人接受這個宗教、以為一切只要動機、出發點係好係善就無問題!?以為導咗佢地接受、戴牌,就好有成就感、好愛錫佢地!? 你有無考慮清楚,佢地信、接受嘅背後,係基於乜嘢基礎? 對佛法嘅正見?還是你present出黎嘅東西呢?  

你有無諗過,因為你嘅無知、偏差,導致你嘅家人朋友對佛法產生誤解,甚至邪見,對佢地嘅影響有幾深遠?!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

PrimaLaw@FB 發表於 7-7-2016 00:07
既然樓主結緣佛牌係家人、朋友,係基於愛和關心,咁更加唔應該用呢種方式。
既然你知道結緣佛牌,係種下一 ...

你明唔明咩叫朋友?死黨?best friend?
我只知佢地由抗拒任何宗教,到而加成日
問我有關佛牌既野,我再慢慢灌輸正確觀
念比佢地都未遲啦下話?

殺人既故事唔駛我再講多次啦呱?
你理得我用咩方式?能達到目的就是
對的方式,根本無野好爭抝~再講,
我同朋友之間既溝通方式與你何幹?
唔好迫我用“關你鬼事咩”呢類字眼
啦好無?

若要人似我,除非兩個我,何必執著?
我有咩咁十惡不赦讓妳如此放不下?
佛內弟子大家出發點本府唔係同出
一轍既咩?

因為覺得我挑戰妳身為版主權威?
還是我不認同閣下非純服我不可?

妳講到又邪道又影响一世咁嚴重啦,
言下之意我就係外道,師姐先係高人
啦,咁以後我朋友有問題,說法講道
全交比師姐,有勞啦!

如果唔介意分享高見既,在妳心目中
何謂正道?佛牌意義又何在呢?
回復 贊好 反對

carloskimyan 發表於 7-7-2016 00:16
你明唔明咩叫朋友?死黨?best friend?
我只知佢地由抗拒任何宗教,到而加成日
問我有關佛牌既野,我再 ...

咩叫正信佛教? 咩叫外道? 你唔明唔緊要,亦毋須我多作解釋,睇下佛教聯合會嘅聲明,大家就一清二楚!

曲解佛教的基本概念、不符合佛教教義、加注佛門從未有過的詮釋,皆非正信佛教。
以閣下果種輕佻、誇張、失實、迷信帶有誤導性質嘅方式,present出黎嘅東西,都唔可以叫做佛法!

好多外道都會引用佛教經典,然後再加上「自己方式」嘅詮釋,但唔好意思,正信佛教並不接受呢種方式,也不認同這些係佛教、佛法,只是認為這是外道。

至於你話你要以「自己鍾意」嘅方式present,以及「 達到目的就是對」嘅歪理,唔好意思,如果你係屋企關埋門講,的確唔關我事;但unite係公眾平台,你喺度散播歪理,我有必要矯正,以免令其他人誤解,誤以為這是正常佛法傳播的方式。

回復 贊好 反對

請小心閣下用詞,妳指本人係邪道已經屬於誹謗,我已
經係好客氣,但不要得吋進尺

我重以為妳會copy&paste段正式
聲明,正想問點解會有present
一字,發現原來又係身己打出黎
令成件事變得合理化。

妳咁樣假借佛教協會名義然後
自己打一段字係混淆視聽,已
經係屬於偽造聲名,係有法律
責任,請三思!版主一職事小,
冶上官非事大!

另外相中聲明係指“心靈法門”
組織事件,唔係用黎比閣下胡亂
引用證實自己觀點。內容同閣下
所指“何謂外道”亦毫無直接關連。

不過我真係無興趣繼續同妳
辯論何謂正道呢個題目,唔係
三日三夜都講唔完唔駛瞓。

都係果句,已寫既通通有紀錄,
睇既都係成年人,自會分辦對錯。
沒完沒了真係無意義,如果總壇主
睇完覺得認為有問題既,直接刪除
帖子便是。

最後不得不講一句,牌主貴庚?
妳為爭拗而爭抝既行為實在令人
咋舌。亦不會再回覆任何留言,
請自重!

回復 贊好 反對

PrimaLaw@FB 發表於 7-7-2016 00:54
咩叫正信佛教? 咩叫外道? 你唔明唔緊要,亦毋須我多作解釋,睇下佛教聯合會嘅聲明,大家就一清二楚!

曲 ...

本來我都想出聲,見你地開緊戰,費事插手

其實第一位回post的師兄已經言簡意賅地點出了樓主呢種 present 手法的問題癥結係邊,坦白講句,即使高僧大德在法會上開示的時候,衪們都好小心翼翼地引經據典,因為一句說話講錯左都足以斷人慧命,果報極重
正信佛教從來都係好嚴肅的事,講笑唔該搵第二樣

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

樓主,我睇過你好多post,希望你認真了解佛法,其實我睇你大部份既post都只係覺得你以為好搞笑,其實就令好多人有錯誤既觀點
,同好多令我反感既地方
你曾經講過屋企有個佛壇,生埋佛壇既門,可以跳艷舞
你又講過玩物喪志,我其實已經想出post,咩叫玩物? 佛牌比你保護色身你當係玩物?
如果你以為你自己可以用護法神變成佛陀條lan,我真係好懷疑你夠竟有無睇過佛經,佛法憎 就算你有不停睇佛法,你只係一個睇左佛法做左個研究家身份既人

我知現在同你講咩你都認為自己無錯,但勸你一句,本身分享佛法係十分好既事,但你攞護法神黎講笑根本就係作業!
要分享佛法,就要了解哂成句既意思先好去分享!

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

樓主就是一大堆似是而非的理論.

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

希望佢有一天可以好好認識佛法,現在其實說什麼都聽不入耳,
回復 贊好 反對