新會員登記
搜索
查看: 4117|回復: 12

[小知識] 佛牌分類 中英泰文對照 (線上泰文發音)

只需將泰文名稱放上google(谷歌)
翻譯,便可收聽正確泰文發音~

佛牌 Amulet พระเครื่อง
聖物 Sacred Object วัตถุมงคล
廟 (屈xx) Temple (Wat"xx") วัด
佛歷 Buddhist calendar ปฏิทินของชาวพุทธ
年份 year ปี

小立尊 Figure รูปหล่อ
高憎自身像 Monk image รูปเหมือนปั้ม
冠蘭(非佛相聖物) Krueng Rang เครื่องราง
供奉型 Worship Statue พระบูชา
符管 Takrut (tubular amulet) ตะกรุด
符珠 Look Aum (Ball Amulet) ลูกอม
其他聖物 Other Sacred Object อื่นๆวัตถุมงคล

聖粉牌 Holy Powder พระเนื้อผง
聖土牌 Holy Soil พระดิน
金屬牌 Metal Coin เหรียญหล่
古佛牌 Ancient Amulets พระเครื่องโบราณ
新佛牌 New Amulets พระเครื่องใหม่

真品證書 Certificate of Authenticity ใบรับรองพระแท้
比賽證書 Match certificate ใบรับรองการแข่งขัน

補充內容 (2-7-2016 05:27):
力泥 Leklai ขี้เหล็กไหล
註:力泥(亦稱鎳萊)是一種稀有的流鐵礦石,
為泰國出產之天然的金屬礦物。隱藏在山洞、
懸崖峭壁 或 ...

補充內容 (2-7-2016 05:28):
埋於地底深處,極為罕見。傳說這種礦石
無需加持本身便具有強大的力量,用其造
成佛牌/聖物,相傳擁有奇跡般功效。
回復

哇咩事?新post一野
就沉左底,push ~
回復 贊好 反對

整得咁辛苦無人睇?push push ~
回復 贊好 反對

如果唔係見到你係「常見佛牌」個留言,我就誤會左你係泰國人 XD
辛苦晒啊!! **搥背
回復 贊好 反對

om_sandalwood 發表於 5-7-2016 01:29
如果唔係見到你係「常見佛牌」個留言,我就誤會左你係泰國人 XD
辛苦晒啊!! **搥背
...

講你未必信,其實我老媽子係韓國人,
哈哈,係咪有少少九唔搭八既感覺?

好滖動,竟然有人覆帖,淚奔中……
我唔會再post呢個界面,太多新人灌水。
我個post一野就沉左去第五版……

我已經另外開左個綜合帖去佛教話題果邊,
啲資料重齊。

回復 贊好 反對

謝謝師兄分享
回復 贊好 反對

thanks for sharing~~~~~~
回復 贊好 反對

感謝你的分享,好嘢推返上嚟

回復 贊好 反對

回復 贊好 反對

感謝分享
回復 贊好 反對