新會員登記
搜索
查看: 1078|回復: 7

[討論] 不如大家都分享下人生第一尊牌

如題,不如大家都分享下人生第一尊牌係邊尊

背後既故事又係咩?點解請第一尊牌?
經過佛牌店見到好奇?比個Sales遊說?
朋友介紹?有人結緣?還是其他原因?
回復

幾年前有個朋友識左個勁有錢
住凱旋門既客,有次個fd上佢
屋企飯局見到佢係拜羅剎邪佛
(具體唔知係乜,當時乜都唔識,
直覺係鬼仔之中既勁野呱,
可能係“鬼佬”)

後來條友介紹我個fd請貓碌葛(陰牌),
話如果唔敢請人就請動物,就算有感應
現身都無咁驚喎。重話貓係能夠通靈既
動物,供得好一樣好有效咁話

『都有名你叫,招財貓丫嗎!』

佢比過我睇,叫我一齊請,哇咪搞!
勁恐怖!直頭掂都唔敢掂,成條乾屍
浸住啲油 (段估唔會係芥花籽油啦下話)
我當時對果條友講既野半信半疑,
就算再無知都會覺得靈界既朋友唔
可以亂掂啦!

所以後來因為怕我呢個朋友賴野,
易請難送,就開始上網搵勁多關於
泰國佛牌既資料,先知道有正牌 &
陰牌之分。

睇左好多資料之後,開始心郁郁自己
想請牌,但又無從入手,又驚請左假野
無料到。無料到都還好,最驚請錯陰牌
有隻“呀飄”响裡面晚晚坐响我床頭pillow
talk同我吹水傾計,我就真係死比你睇…

最後決定從最大路既崇笛、必打之類入手。
為左想知自己同邊個佛牌有緣,我嘗試搵
自己出生年份既牌,點知比個價錢嚇親!

我係1978年出生,正正就係2521年,
亦即係必打王龍婆多2521-2523既佛牌,
睇中既閒閒地都要六七千以上!而對一個
新手黎講,呢個價實在好難接受,唯有放棄…

點知搵下搵下,最後比我搵到同一間廟
出既必打佛牌,係師完寂之後剩底最後
一批聖料所造。雖然話唔係師父親手造唧,
但啲材料係佢加持既,我估效果應該都
唔差得去邊,所以都照殺啦,平咁多!

於是我就請下我人生第一尊佛牌。

《2535 必打 印那》
Phra Pitda (Yant Nak) BE2535
LP Toh, Wat Praduchimpee
必打王龍婆多完寂之後留下最後一批
親自開光加持之聖料以及必打佛牌碎,
由現任主持周冠穎倫所督造。

(張相係網上搵,手頭果尊响泰國未寄番黎,
換左個電鍍鉑金防水銀殼比佢,有機會先再
補番張相上黎。)

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

carloskimyan 發表於 27-6-2016 06:53
幾年前有個朋友識左個勁有錢
住凱旋門既客,有次個fd上佢
屋企飯局見到佢係拜羅剎邪佛

人生第一塊佛塊, e + 都吾知攞埋咗去邊了
回復 贊好 反對

龍普托
回復 贊好 反對

金蛇聖僧 坤平
回復 贊好 反對

哈哈..“鬼佬”.."pillow talk"..師兄既分享好鬼得意

第一尊係白欖佛4期~

本來非常無知地以為有用既佛牌都係落左降/ 養緊啲"o野"/ 心理作用
後來有一次攞起阿媽條髮晶手鍊, 竟然感覺到呢啲石頭仔有少少電流, 先知原來不是迷信
戴戴下水晶就試埋佛牌 lo!
回復 贊好 反對

龍普托
回復 贊好 反對

om_sandalwood 發表於 28-6-2016 17:30
哈哈..“鬼佬”.."pillow talk"..師兄既分享好鬼得意  

第一尊係白欖佛4期~

咁大段字,唔搞下gag怕悶親大家丫嗎
回復 贊好 反對