新會員登記
搜索
樓主: carloskimyan

[討論] 玩物喪智

gmg168888 發表於 26-6-2016 21:36
你一定停唔到,我敢寫包單。X 2

oh well.....
回復 贊好 反對

carloskimyan 發表於 27-6-2016 00:54
當初請第一尊牌乜都唔識,為左想知自己同
邊個佛牌有緣,好膚淺咁嘗試搵自己出生年份
既牌,點知比個價錢 ...

多謝師兄分享,你既方法幾唔錯wor !!
我剛剛請左第一尊屈白欖四期。當初同你好似,都係諗左好耐,唔知點搵到同我有緣既牌。。
本來想請四面神,理由很膚淺,是因為對四面神既典型佛教法器有些認識(其他南傳神佛之前沒接觸過)
但後來去到鋪,膚淺地覺得白欖四期同個龍也殼好靚,也是有求必應的,於是放棄了請屈當二
睇到師兄既分享,發覺原來佛牌不單是一件聖物,更加是一整個經歷
回復 贊好 反對

本文章最後由 forvarin 於 28-6-2016 22:30 編輯

請牌同手淫 ,食第一支煙,飲第一杯咖啡一樣 ,做左第一次 就上癮,唔會停,仲好有快感,慢慢就變成依賴, 直至生命完結才會停
回復 贊好 反對

om_sandalwood 發表於 28-6-2016 11:26
多謝師兄分享,你既方法幾唔錯wor !!
我剛剛請左第一尊屈白欖四期。當初同你好似,都係諗左好耐 ...

曾經聽過一個白欖佛的故事,單野
泰國上哂新聞。不過懶得再上網搵,
如有錯漏請師兄師姐們補充吧,
大概既故事如下:

有架旅遊巴被人騎劫 (唔知恐怖份子定
恐怖份母還是係賊) 用亂槍掃射,車上
本應無一幸免,但奇跡地有一女子衣服
雖被子彈射穿,但身體卻安然無恙,只
出現幾個紅印。

記者訪問之下,先知原來佢老公係一位
虔誠既佛教徙,為左保護老婆,將身上
既白欖佛牌 (唔知第幾期) 除落黎掛在她
頸上才讓她幸免於難。呢個時候大家唔駛
問都應該估到,佢老公當然係壯烈犧牲左,
而個牌亦有如電影情節般碎裂不堪。

故事雖然簡單,但背後意深遠。相信係
個丈夫犧牲自我保護摯愛既大無畏精神,
才會引發佛牌感應發出強大念力導致奇跡!

而值得思考既係,女事主身上點解無佛牌?
有可能因為她本身不認同丈夫既信仰,甚或
曾經表示抗拒。試想像她當時的心情,除了
感恩丈夫犧牲自己救了她一命之餘,相信會
係何其後悔不矣!

『點解當初唔信?點解唔聽老公話
乖乖載住個佛牌?如果有兩個佛牌,
老公可能就唔駛死…』

因此自從聽完呢個故事之後,我開始不再
猶疑地結緣佛牌比朋友。以前認為如果對
方不信佛牌,當垃圾放一邊反而係對聖物
既一種侮辱。但後來想深一層,既然一切
都係緣,何不今天種下這因,誰又會知將