新會員登記
搜索
查看: 2055|回復: 18

[求教] 放生一問

我睇左好耐資料,對我黎講最方便放生既地方係北角碼頭,我知個到有個街巿,我去個到有無咩魚係平平地,又適合放生!我運送個程途中,佢係個袋到會五會透五到氣,如果會有無咩解決辦法,我遲d都會參加unite既放生活動,但因為自己想放生放多d,一星期一次,所以想學習一下

登錄/註冊後可看大圖
    請賜教

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復

魚袋加氣泵,起碼頂得住,最好放倉魚,生命力強,我次次都係放倉魚五條。希望幫到你,再唔明,可以問牛兄。
回復 贊好 反對

北角碼頭並不是好的放生地點啊, d 魚檔賣價高就更加吾使講, 只有d 藝人先咁鍾意係北角碼頭買海產放生 跟 Unite 放生團放生好吖, 有魚王韋拿版主 handle, all right la

回復 贊好 反對

TC888 發表於 26-5-2016 06:38
魚袋加氣泵,起碼頂得住,最好放倉魚,生命力強,我次次都係放倉魚五條。希望幫到你,再唔明,可以問牛兄。 ...

TC888兄, 我還在學習中呢 前排見到有雞魚, 其實都適合在香港海域放嘅, 不過個價有點貴, 吾捨得俾錢買來放
回復 贊好 反對

放係膠袋到短時間係冇問題,想效果好既就帶2個膠水筒去裝住啲魚,切記放生後不可再吃該種魚
回復 贊好 反對

放生前,先問問自己,為咩野要放生?因為想要多D功德?定係想幫佢有多次生存機會?

當你了解到,你就會更有效咁去放生。就正如有D人不斷咁做慈拍,捐牌籌款,無錯,都係一件善事,但街市大媽都會做善事啦,起廟功德大喎,佢會夾一百幾十架,轉頭又炒蝦拆蟹,咁有用嗎?係,你可以話都係一件善事,咪就係得一件善事囉。

眾生皆貪生怕死,可以比多次機會佢,當然係一件好事︰

1. 揀間比較善良既魚檔,因為有D魚檔知你用黎放生就會比D奄奄一息既魚你
2. 每次放生唔好太大量,以免佢地係個袋到整傷自己
3. 之前位師兄講得岩,倉魚係一個好既選擇,貝殼類同蝦蟹就可免則免
4. 買左魚最好有咁快得咁快去放,放前留意有無人係附近釣魚捉魚
5. 放完最好等等先走,以免D魚暈暈地,轉頭比人捉返

當你愈放得多次,你就會發現自己有改變,呢個改變比放魚既功德大得多,過程中你好容易見到人既貪婪,保持慈悲心,隨喜你放生功德
回復 贊好 反對

danielchung 發表於 26-5-2016 10:23
放生前,先問問自己,為咩野要放生?因為想要多D功德?定係想幫佢有多次生存機會?

當你了解到,你就會更 ...

放生只為慈悲心起,絕不求回報
回復 贊好 反對

danielchung 發表於 26-5-2016 10:23

當你了解到,你就會更 ...

本身想捐錢代放生,但甘樣我覺得未能夠真正望到眾生希望可以存活既一思希望,自己去放可以望住佢地番番去屋企見朋友! 重點係我見好多ching會念五同既經文,我就只係會念一句南嘸阿彌陀佛

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

韋拿 發表於 26-5-2016 09:57
放係膠袋到短時間係冇問題,想效果好既就帶2個膠水筒去裝住啲魚,切記放生後不可再吃該種魚 ...

放生左倉魚後,食雪藏倉魚亦不可以嗎

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

有無ching報下價個到既倉魚每條大約幾錢

登錄/註冊後可看大圖
等小弟可以拎有限既資金買到小小
回復 贊好 反對