新會員登記
搜索
查看: 1172|回復: 9

[所通佛] 一個係屋企好耐既佛牌

有冇師兄知呢個係咩牌?我5,6歲個陣唔識野成日擺個牌係地下玩

回復

2537或2539...佛祖................其他吾識睇!.........既然..有牌在家 [緣份]   不防  試 帶下!  可能有驚喜
回復 贊好 反對

戴左先講,洗乜怕醜
回復 贊好 反對

係2539 但係 我好想知你點樣擺落地下玩
回復 贊好 反對

屈所燙寺 佛曆2539 所燙佛祖 小立尊
回復 贊好 反對

佛祖Sorthon.
回復 贊好 反對

mingwong814 發表於 4-5-2016 04:56
係2539 但係 我好想知你點樣擺落地下玩

攞其他玩具係地下玩個陣會擺埋佢一齊係地下,都係攞係手玩下又放番低咁
太耐詳情唔記得
回復 贊好 反對

gmg168888 發表於 4-5-2016 04:36
2537或2539...佛祖................其他吾識睇!.........既然..有牌在家 [緣份]   不防  試 帶下 ...

試戴左 頭一日感覺都唔錯 個腦冇咁多野諗

不過今日上左女朋友屋企,唔知有冇犯左D禁忌
1.女朋友屋企帶神臺,三層個隻,頂層觀音,中層係祖先神主牌,底層地主
   我除低之後擺左佛牌係書臺,但位置唔高,到盤骨位,其實有高d位可以擺,
   但高D既位係照唔到陽光,我又想個牌照到陽光,所以都係擺左係臺
   依家諗番擺既位置高度好似係同佢屋企既祖先神主牌個高度差唔多,或者低過少少
   番到自己屋企除低擺番上神臺,之後都係唔安心,道左歉,承諾以後盡量小心

2.戴番牌之後,女朋友係我面前換衫其實有冇問題?

3.戴住牌個陣,女朋友係屋企著住短褲,我忍唔住望多左兩眼,會唔會對佛祖不敬左?

4.戴住佛牌係咪唔可以講粗口?定係盡量少講就可以?本身以為妄語意思係講粗口,上網research過,原來不妄語係唔可以講大話,不過岩岩google都有搵到其他post話唔可以講粗口

5.如果知道會飲酒個日唔戴佛牌,第二日戴番其實算唔算破左戒?

6.今日講左個大話(冇戴牌),又算唔算破左戒(不妄語)要同佛祖道歉?
   但係又唔敢承諾以後唔再犯

另外想知,每日戴之前係咪拎住擺頭頂位置唸三次佛首經會好d?

新手仲有好多野唔知,希望慢慢學,盡量尊敬番個佛牌,希望各位多多指教
回復 贊好 反對

1.......牌.盡量.放高過腰!    2.3..4.......你先把   佛牌   轉  作為   [你敬愛的父母]  就可以有答案!   5.6...大家都糸  凡夫俗子  凡人一個!  守戎 有D難度! 酒.吾好飲醉.吾好搞事!...而   講 大話!   (  有 冇  戴牌  都好)   已經吾好啦!    帶牌 係吾糸要擺頭頂位置唸三次佛首經會好d?  心誠則靈 心安理得   鍾意就做囉!   帶牌 如敬愛父母!  正常人做正常事!   父母一定愛惜子女....但會否幫忙...又糸...令一回事!
回復 贊好 反對

gmg168888 發表於 6-5-2016 02:59
1.......牌.盡量.放高過腰!    2.3..4.......你先把   佛牌   轉  作為   [你敬愛的父母]  就可 ...

明白 多謝師兄回覆 日後會多d提醒自己 盡量唔好再犯
回復 贊好 反對