新會員登記
搜索
樓主: ray243

[分享] 四面神一問

樓主, 向神明許願要講清楚d, "希望黎緊搵個適合自己, 好而穩定既另一半".
萬一神明如你所願, 幫你搵個穩定既另一半, 但係佢唔適合你, 咁就瀨野喇.
回復 贊好 反對

我自己又唔覺話會有咩特別嚴重後果,對於祈願呢D,用平常心去對待,甘做人先會快樂,真係唔好成日諗住拜左四面神佢就一定幫你或者跣你,甘嘅心態供奉,只會變成迷信而唔係信仰
回復 贊好 反對

想問下,如果剩係想拜神或佛,但不是想求願,只是一心想拜神禮佛,在拜的時候,心裏應該要說些甚麼?佛首經?
回復 贊好 反對

如果係只是拜神禮佛,我會平常心恭敬參拜,感謝有機會到寺廟結緣,隨心添香油。至於頌經多數都係心經多,頌完廻向後,有時間就到齋堂用饍,參觀下寺廟,唔會太拘緊 。

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

hkranma 發表於 29-4-2016 13:35
如果係只是拜神禮佛,我會平常心恭敬參拜,感謝有機會到寺廟結緣,隨心添香油。至於頌經多數都係心經多,頌 ...

感謝回覆

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 29-4-2016 09:40
gmg兄, 四面神就應該吾會隨便降禍教訓世人, 因為祂皈依了 佛陀  但其祂天神就未必唷, 你睇下聖 ...

哈哈哈哈!敢  利害!
回復 贊好 反對

唔該哂各位解答
回復 贊好 反對

其實你誠心去求願,想求一樣野,例如你係跑數行業,你想求每日到數,爆數,無問題。但你自己有無去把握機會去爭取,可能四面神幫你,幫你每一日都有客黎睇野,買野,但係你自己本身有無去把握每一個客?呢樣係睇你自己,機會可能四面神比左你,但你自己有無去爭取,去把握?
回復 贊好 反對

Zetman 發表於 29-4-2016 11:53
想問下,如果剩係想拜神或佛,但不是想求願,只是一心想拜神禮佛,在拜的時候,心裏應該要說些甚麼?佛首經 ...

如果只是個人禮 佛而不懂儀軌或無出家人帶領, 可以簡單唸「南無大慈大雄本師釋迦牟尼佛」, 若禮的是西方三聖, 就唸「南無阿彌陀佛」也是可以的
回復 贊好 反對

hkranma 發表於 29-4-2016 13:35
如果係只是拜神禮佛,我會平常心恭敬參拜,感謝有機會到寺廟結緣,隨心添香油。至於頌經多數都係心經多,頌 ...

师兄你讲的好有道理啊

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對