新會員登記
搜索
查看: 8729|回復: 40

[其他/冠蘭] 念經念到灰晒

戴佛牌已經有一段日子,日日keep住念經,供下野,
一直堅持,但完全冇辦法感應到D牌既力量,出外會盡量做下D小善事,但自己心目中所想既願望相距之遠,甚至可以話完全冇眉目,真係好灰,真係好冇動力再keep住日日念經,但假如一停,會否唔太好,雖仍然keep住戴
回復

命裡有時終需有,命裡無時莫強求....
回復 贊好 反對

老實說...緣份既野無野可以控制到...
一係就本住順其自然既心態,你戴牌、供野、做好事,呢d係為左邊個?有目的? 吾係所有野你話就有架嘛

登錄/註冊後可看大圖
做好事說好話..盡自己全力 我覺得甘就可以 問心無愧就得
回復 贊好 反對

師兄,首先唸經和做善事是修感應的嗎?

你愈求感應,只會令自己遠離正道,

我聽過好多師兄都係想去感應,到最好一身蟻
而一身蟻唔關佢讀咩經持咩咒事,係因為佢既心態有問題

師兄 及早回頭是岸

你愈想要,反而一無所有,更會損失

回復 贊好 反對

做人簡單D,從做好自己開始,唸吓經就心想事成?吾好玩啦,哥哥仔

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

希望越高~失望越大~供佛拜神唔係等價交換嘅嘢~又唔係做買賣~你本身應該有嘅就遲早都會有~唔係你嘅點求點供都唔會有~得唔到就少供少念經~你估個天睇唔睇到呀喇~唔啱聽都唔好打頭呀~~~加油呀~
回復 贊好 反對

凡事隨緣
回復 贊好 反對

在佛菩薩面前,,我們習慣於求福,,卻不知福報不是求來的,是修來的。若不斷除惡念惡行,再多祈求也無益。我們說信佛其實是信因果。想要得福報,就要種福因,,想要離苦禍,就得斷諸惡。一切苦樂福禍都取決於你自己。所以說:求佛,不如學佛

評分

查看全部評分

回復 贊好 反對

持平常心,多種善因,不求回報。
打開報紙,世界四處都天災人禍。
身體健康,四肢健全,有瓦遮頭,每天溫飽,已經係福報。
回復 贊好 反對

我也是新手
回復 贊好 反對