新會員登記
搜索
樓主: mw1151515155

[佛壇] 簡單就是完美!

gut807 發表於 19-4-2016 23:39
師兄,何必咁執著呢??
人地都係分享者,我絕對同意長幼有序要分尊卑
但你又憑咩覺得人地咁擺係一定唔岩 ...

師兄, 食飯坐位都有分論資排輩, 咁叫執著呀    我已經舉咗供奉西方三聖擺位的例子, 如果要將 阿彌陀佛放中間這佛教界認為正確的方法, 而你認為這是執著的話, 那是你的我慢, 不是人地的執著

樓主開 post 分享, 我都係回覆分享下我的見解啫, 是否得罪了你呢 至於你問我憑咩, 無咩憑o架, 都係按對泰國佛教和善信的見聞, 牌商所說, 其他師兄所講, 再加上自己看過的佛經, 得出來的見解而已 吾知你又憑咩呢    
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 20-4-2016 09:29
師兄, 食飯坐位都有分論資排輩, 咁叫執著呀    我已經舉咗供奉西方三聖擺位的例子, 如果要將 阿彌陀 ...

咁樓主而家係咪供奉緊你所講的三聖???
你都係見到樓主個壇,你覺得人地擺錯,你先發表你
西方三聖嘅比喻嘛,咁我咪最直接表達番我望到呢個壇嘅
感覺,就係我覺得放前D亦可睇為覺得兩尊師傅像重要D囉
每個人都有自己睇法,你覺得自己放得岩,人地同你唔一樣
唔等於人地一定錯嘅

唔係得罪我,只係有D睇唔過眼者
其實我呢D懶人,好多時都懶得打咁多字回覆POST
不過咁岩見到樓主開POST開心SHARING
你就寫幾句野有少少潑人冷水
唔知扮老人家定扮專家

我唔需要憑咩,因為我冇發表咩偉論

你的見聞係咪一定岩?
你再覆我都唔回應架啦
無謂騎劫左人地個POST
你唔滿意可同版主投訴或PM我再講

回復 贊好 反對

可能各位師兄都有唔同既睇法,小弟好感謝各位師兄既意見,我亦希望各位師兄唔好再為此post爭論,在此再感激各位師兄既意見。
回復 贊好 反對

不懂當做隨心 . . .
回復 贊好 反對

gut807 發表於 20-4-2016 10:25
咁樓主而家係咪供奉緊你所講的三聖???
你都係見到樓主個壇,你覺得人地擺錯,你先發表你
西方三聖嘅比 ...

我係老人家吾需要扮, 但我講二句咁 common 嘅見解係扮吾到專家的, e 度大把大大都懂得佛壇神壇應該如何擺位, 叻過我多多聲, 我可以扮什麼專家, 只係有d 人心高氣傲, 自我中心膨漲, d 大大都廢事出聲教精你 泰國佛寺從來都將 佛陀放係最后, 因為 佛陀係三界中最尊貴的, 係泰國人心目中, 愈尊貴愈尊崇的就愈放后, 而吾係放前, 不過你可以大大聲講 : 我鍾意放前呀, 你吹呀, 關你屁事咩

不過你回吾回覆都吾關我事
回復 贊好 反對

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 21-4-2016 09:19
我係老人家吾需要扮, 但我講二句咁 common 嘅見解係扮吾到專家的, e 度大把大大都懂得佛壇神壇應該如何擺 ...

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

高手在民間
回復 贊好 反對

歡迎各位繼續討論
回復 贊好 反對

多謝師兄分享...很好很正.
一直好想擺壇...可惜空間太細...看到他人分享又羨慕又開心.
回復 贊好 反對