新會員登記
搜索
樓主: mw1151515155

[佛壇] 簡單就是完美!

係一見鍾情姐

登錄/註冊後可看大圖
係朋友屋企見到

登錄/註冊後可看大圖
但無任何資料
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
mw1151515155 發表於 18-4-2016 11:38
蕉兄話靚既供奉,一定好吸引!

龍婆庵 士華利

登錄/註冊後可看大圖
好想要
回復 贊好 反對

芭蕉仔 發表於 18-4-2016 14:20
係一見鍾情姐係朋友屋企見到但無任何資料

個笑容好靚
回復 贊好 反對

不錯哦
回復 贊好 反對

頭像被屏蔽
因應自己( 生活環境 及 已供請回來菩薩像 )來分配擺放位置 , 也是方便法門
回復 贊好 反對

axe 發表於 18-4-2016 19:29
因應自己( 生活環境 及 已供請回來菩薩像 )來分配擺放位置 , 也是方便法門  ...

回復 贊好 反對

mw1151515155 發表於 18-4-2016 09:46
牛牛兄,小弟覺得層級問題都唔係好重要。最重要都係睇有冇心去供奉,有冇心去行善,有冇一個對神佛既信念 ...

mw兄, 如果將西方三聖的像, 你話我覺得擺觀世音菩薩係中間順眼d, 阿彌陀佛就求其擺係左右都無問題嘅, 因為我都有心供奉, 有心行善, 對 阿彌陀佛都有信念o架, 所以點樣擺位都吾係好重要吧, 隨心咪得囉   你覺得這樣妥當嗎

在人世間, 都講求長幼有序, 尊師敬上, 要分尊卑唷, 更何況是對求出世間的修行賢聖, 能不講求禮數乎

抱歉, 請你們這些後生原諒我這老人家嘮叨了

回復 贊好 反對

小小牛 發表於 19-4-2016 11:17
mw兄, 如果將西方三聖的像, 你話我覺得擺觀世音菩薩係中間順眼d, 阿彌陀佛就求其擺係左右都無問題嘅, 因 ...

好的,明白。
回復 贊好 反對

good           good
回復 贊好 反對

小小牛 發表於 19-4-2016 09:17
mw兄, 如果將西方三聖的像, 你話我覺得擺觀世音菩薩係中間順眼d, 阿彌陀佛就求其擺係左右都無問題嘅, 因 ...

師兄,何必咁執著呢??
人地都係分享者,我絕對同意長幼有序要分尊卑
但你又憑咩覺得人地咁擺係一定唔岩禮數?
係咪曾經有高僧或佛祖顯靈講過開壇神像指定要點放?
如果有,真係請指教
放前後高低,每個人睇法唔同
你覺得人地猴神放高過師傅像就係不敬
但我又覺得師傅像放得前過猴神
代表師傅像地位高d wor
打仗都係大將軍企最前啦!
回復 贊好 反對