新會員登記
搜索
查看: 2467|回復: 23

什麽是念,什麽是缘?

忽然間覺得吹水區太空虚,所以好想聽下太家對呢兩個字嘅見解,順便呃下分

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

查看全部評分

回復

see,,,,,,,,,,,,,
回復 贊好 反對

念........想到    一念之差!   一念天堂  一念地獄            什麽是缘?      現在  吹水   就是缘
回復 贊好 反對

好明顯。。。你係呃分

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

好啦,既然你覺得吹水區咁空虛,咁你有乜嘢提議呀?
回復 贊好 反對

Marron 發表於 15-3-2016 18:30
好啦,既然你覺得吹水區咁空虛,咁你有乜嘢提議呀?

唔好误会呀師姐,可能我用错詞語,我唔係甘嘅意思,如果令到你有唔好嘅想法,係度同你讲声对唔住先,我嘅意思只係想加呢個標題大家去讨论一下
回復 贊好 反對

tindysa 發表於 15-3-2016 19:15
唔好误会呀師姐,可能我用错詞語,我唔係甘嘅意思,如果令到你有唔好嘅想法,係度同你讲声对唔住先,我嘅 ...

我無唔好嘅想法呀~我睇下你有無其他意見咋

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

因為我覺得念同缘係想互影响,你嘅念会改变即将发生嘅缘,而之后缘又会改变你嘅念,簡單D讲即係自己嘅思想同行為会改变周围嘅環境,例如我出街只要遲一分鐘或早一分鐘,所遇到嘅人已經同一分鐘前唔同,所以缘就已經改变左,而周围嘅人嘅舉动,亦会影响我地自己本身嘅思想,继而去改变自己之后所遇到嘅缘,就好似虎兄話齊,因為我地有缘,先会係呢度吹水認識,所以自身个人嘅念好重要,向好嘅話,身边始终總会有一D貴人幫手,可能因為心存善念,自身嘅磁场比人感觉慈祥,所以会比倒人地可靠嘅感觉
回復 贊好 反對

Marron 發表於 15-3-2016 19:32
我無唔好嘅想法呀~我睇下你有無其他意見咋

其實C姐都可以开D有思念考性嘅題目,即係好似D人生交叉点甘

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對

tindysa 發表於 15-3-2016 19:37
其實C姐都可以开D有思念考性嘅題目,即係好似D人生交叉点甘

其實各位諗到,都可以係度討論下

登錄/註冊後可看大圖

回復 贊好 反對