新會員登記
搜索
樓主: john

乞丐一問

我份人就衰d,乞丐我就唔會拖捨,但見到本港嘅公公婆婆翻垃圾筒/執紙皮etc.,佢唔需要我拖捨我都會俾少少錢佢地。
回復 贊好 反對

呢D假行乞周圍都有,吾係淨係香港同亞洲先有。我係溫哥華一日都見吾少,仲係集團式經營。全部十幾廿歲年輕人,身光頸靚專門係紅綠燈位問人攞錢。
回復 贊好 反對

tindysa 發表於 12-3-2016 05:26
其實又唔可以一概已論,就算十个有九個係假,起碼你已經幫到一個,當一個人個心太計較呢D執着,就已經要修 ...

回復 贊好 反對

單單紅磡條天橋已經有好多職業級日日開工.
另一方面諗可能就係因為俾左錢佢地,先令到個集團更加龐大,捉更多無辜既小朋友去作為搵錢工具.

回復 贊好 反對

其實作為一個普通人,會覺得呢班賤人揾D靚仔做乞衣好無良心,但如果你相信恩果,就会觉得事出必有因,其實呢個問題,我諗無人可以答得到,其實做人只要平常心,只要覺得過到自己良心就可以,反正每个人嘅命运也不同,不要太着意
回復 贊好 反對

tindysa 發表於 15-3-2016 06:54
其實作為一個普通人,會覺得呢班賤人揾D靚仔做乞衣好無良心,但如果你相信恩果,就会觉得事出必有因,其 ...

如果依照師兄這種思維模式, 執法人員和司法機構不知要如何處理犯罪和罪惡行為呢
回復 贊好 反對

我就靠本身直覺,不過而家感覺上好多都是厄人既~
回復 贊好 反對