新會員登記
搜索
樓主: vespawai

[佛祖] 藥師佛,真係好!

我帶住葯師坐襌,都好快到位!{:6_327:}

有呀!感覺好難用筆墨去形容,總之會成個人好放鬆,而且又好集中。
個人有少少飄飄地,間中仲會見到一D影像,而每次個畫面都可能唔同,
而且冇主題,係D咩影像你亦都控制唔到!
不過有時越係想睇到野,就越係睇唔到........
如果威兄你對坐禪有興趣,下次我送本書比你,叫做襌修的基本方法
裡面有講一D關於坐禪的方法。

評分

查看全部評分

hook282000 發表於 9-10-2011 14:05
有呀!感覺好難用筆墨去形容,總之會成個人好放鬆,而且又好集中。
個人有少少飄飄地,間中仲會見到一 ...

我有一期都試過打座,都係越想睇到,越睇唔到!
vespawai 發表於 9-10-2011 14:13
我有一期都試過打座,都係越想睇到,越睇唔到!

想睇......甜野......{:6_337:}

X3{:6_299:}
特別係收到D一打黎就收線果D垃圾電話
{:6_300:}{:6_300:}{:6_300:}
hook282000 發表於 9-10-2011 14:05
個人有少少飄飄地,間中仲會見到一 ...

CHING不如開個打坐TOPIC{:6_327:}
el8840696 發表於 9-10-2011 17:27
CHING不如開個打坐TOPIC

呢個主意都唔錯!{:6_327:}
hook282000 發表於 9-10-2011 17:52
呢個主意都唔錯!

快D開啦{:6_339:}{:6_339:}{:6_339:}

我戴藥師佛都是緣分,自從我家有一嗰親人去世後,我自已情緒好down,日日心情大起大落.後來有一位朋友介紹我戴藥師後,心情平和了很多,然後自己學習藥師佛法,戴了大約兩星期到,我同公司講加人工大約20%,兩日後嗰答案係無問題la,

然後我再看經文藥師佛十二大願所講:

「第七大願:願我來世得菩提時,若諸有情眾病逼切,無救無歸,無醫無藥,無親無家,貧窮多苦;我之名號一經其耳,眾病悉除,身心安樂,家屬資具悉皆豐足,乃至證得無上菩提),

所以我也相信他了{:6_327:}

評分

查看全部評分