新會員登記
搜索
樓主: hong

[討論] 指教~真心请hook叔叔指点(hook28200)

hong 發表於 9-3-2016 07:50
再交易区结缘版主一至通过有懷疑的牌/圣物直接关帖是正常的,因版主们是要保障牌友的利益。
但是版主之一 ...

冠蘭聖物為何不能出鑑定證書呢九流鑑定證書當然不能信, 但請講清楚那些是九流鑑定證書, 而你又有什麼憑證說是九流鑑定證書
回復 贊好 反對

再交易区结缘版主一至通过有懷疑的牌/圣物直接关帖是正常的,因版主们是要保障牌友的利益。
但是版主之一 ...
唔識就要學,唔係大聲就啱晒既!
我對佛牌(包括冠蘭)既認識一定比你多很多,賣牌更加是比你專業得多。
你平時分享下你啲假牌我都唔怪你,不過賣就唔可以囉,我非常同情你收咁多假牌,不過又難怪,因為你貪心以為可以平價收到貴牌,相信世界有奇蹟,但我可以話你知你太ON9了!
泰國佛牌喺泰國人手上買,係唔會比錯價錢你,更加唔會阿爺阿爸留低比佢,而佢又唔覺意賣比你,就算真係有,佢都唔會平價賣比你啦!佢攞住啲牌去PANTIP放好過啦,洗唔洗益你呢!你估你係名星咩!!!快啲醒啦馬拉人!唔識睇牌就唔好扮勁,你喺邊到入貨我都知啦,假牌HONG,我在PANTIP等你,隨時侯教!
回復 贊好 反對

樓主...其實你拍賣d聖物都6888,方便就出返張咭,比賽一下咁就無事啦,比賽証書=出賣人格,恕小弟不能狗同,只不過係減少因真假問題發生口角,冠蘭聖物對新手來說可是很難分別,一句到尾,出張咭吧
回復 贊好 反對

溫馨提示 樓主 有好多人未出口 包括我 都係比緊機會你 面就人比 架就自己掉 好自為之 我仲記得你花生糖好粗好粗個笑料
回復 贊好 反對

新手請教樓主,哩隻山羊的資料
回復 贊好 反對

hook282000 發表於 9-3-2016 10:56
唔識就要學,唔係大聲就啱晒既!
我對佛牌(包括冠蘭)既認識一定比你多很多,賣牌更加是比你專業得多。
你 ...

奇怪想同叔叔交流冠兰的材料,老化,雕功,但叔叔叔叔一直讲pantip pantip,乜没自己的point,ponit是牌友们自己分析错/对。不是自己讲自己爽。这样牌友们才能学习。
叔叔说lp amm的羊一路来是雕刻师雕的。
笔者的知识~
1-师傅刚习得做羊的秘技,当然会先自己雕刻尝试。然后当大量善信向师傅要求赐予佳作护佑,当然会有指定的工匠帮雕刻
2-每个工匠都会有自己习惯下手的雕工
3-当居民觅得适合的材料当然会拿给临近又有名气的师傅最牌/圣物,很多时候自己会雕刻的都会自己操刀雕刻自己喜欢的造型才交由师傅开光。
4-看圣物的老化,相同的时期接近与否,在70-80年里面做羊的师傅lp amm是第1人,难道还有第2个?泰国人收藏对于圣物都是如此推测判断。
关于pantip名师的牌/圣物都有好高的价值,但是生意人都是向duit看,低收高卖。穷人拿粒名师的牌/圣物出售,店面只会开个低价,能接受将牌放下,duit拿去。
对于叔叔之前在笔者第一次关帖里分享了一小部分泰国的记录讲普添2517才开始制作kuman粉,请叔叔以后小心点,要分享请分享官方的资讯,讲古资讯就不好乱分享,因叔叔是版主之一加牌商,会误导牌友们。

回復 贊好 反對

亞特蘭提斯 發表於 9-3-2016 13:06
溫馨提示 樓主 有好多人未出口 包括我 都係比緊機會你 面就人比 架就自己掉 好自為之 我仲記得你花生糖好粗 ...

提斯大哥都出了温馨提示
笔者只能到此停笔
回復 贊好 反對

但是版主之一 ...

師兄,其實之前都有其他牌商講過類似說話
話真佛保證卡及證書並不可信,比錢就出到
基於呢個話題,令部份牌友有所疑惑
權兄特登去他不X搵D"好"牌連真牌去幾間大既有公信力既驗證機構出卡
結果當然好野梗係出唔到,真既先出到
所以真的假不了,假的出不了
回復 贊好 反對

hong 發表於 9-3-2016 18:14
奇怪想同叔叔交流冠兰的材料,老化,雕功,但叔叔叔叔一直讲pantip pantip,乜没自己的point,ponit是牌友 ...
你想誤導其他人LP AMM有幾個工匠雕刻?還是想說明你隻假LP AMM山羊是師傅親手雕刻所以同圖鑑唔同呢???
不過無論點都好,你呢隻山羊唔會被泰國任何一個公會或機構誠認,因為跟本就不是LP AMM嗰個時代所出的!
再一次要求你不要再用歪理好嗎!!!什麼PANTIP名師、炒作之類既事情,什麼低入高出,我又想問下你,你有能力炒嗎?你有能力令到一隻牌由免費派發的佛牌炒到上幾十萬泰銖嗎?全泰國都冇一個人可以做到,因為市場價格由市場決定,並非一個人或一小部份人的意願,唔通成個PANTIP啲人諗住一齊炒高LP KEY師傅的牌就可以升價咩?唔通你又覺得無情情有個泰國人知道嗰件牌可以賣到更高價錢但唔賣,偏偏就要用一個遠離市場價錢的低價賣比你呢個馬拉人??你覺得成個故事合理嗎?

另外,給你這一位井底之蛙看看下圖:
EPSON001.JPG 這是圖鑑封面

這兩頁說明了"碰派古曼"是當年(佛曆2517年)開光拍勁錢啦笨創的法會後,龍婆添見法會中到來咁多人,剛好正在做一批坤平佛牌(BLOCK 1),所以要請了一些徒弟去幫手將材料混合,牌在幫忙製作佛牌的幾位徒弟每人派發一個"盅"(像平時做泰式沙律的那種)用來將派古曼粉中碎,並將其他材料一起混合,一邊中,一邊混合,由於每個人份量有所不同,所以做出嚟會唔同顏色。

呢兩頁係為你而睇的,上面寫的是"計也剎"是真係用食的花生糖去做,因為當時用的材料混合倒模完成後發現粉混合非常鬆散,後來龍婆添就想出了將花生糖混合在其中,可以令所有的聖粉能夠張合成形,不過就係等佛牌乾透的時間會較長。

HONG師兄或者叫你做MR.LOO,唔識就唔好扮,聲大大又冇野賣!
塞錢入你袋喇,仲唔講多謝!?下次睇多啲書先好學人拋書包呀!
回復 贊好 反對

你的拍賣帖是我關的,原因是懷疑是假牌

還有,請不要再作口舌之爭,相信你自己最清楚牌是從哪裡來

回復 贊好 反對