新會員登記
搜索
樓主: todejavu

[求教] 請教各位前輩此佛牌來歷資料

澤度琴年代好多呢設計既佛牌

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
冠噴好野呀

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

vicheen 發表於 13-2-2016 15:50
佛寺:屈啦筍(วัดนาสน),2547年,亞贊冠噴開光,南部:洛神府。

師兄好野,unite真係臥虎藏龍,咁都俾我知道塊牌既來歷,多謝晒師兄
todejavu 發表於 13-2-2016 14:15
因為此面佛牌,小弟才能跟現任太太成家立室,組織家庭

能否道出此佛牌如何幫你娶老婆?
9394abc 發表於 14-2-2016 02:08
能否道出此佛牌如何幫你娶老婆?

既然師兄有興趣,又難得搵到小弟要既佛牌資料,小弟亦樂於分享,不過都幾長篇大論。

話說小弟曾經都係一個幾風流既人……我諗用好風流去形容都不為過,與前女友一齊左足足7年,一齊得耐真係會無晒激情,而且我都好坦白咁承認一齊期間我有做過錯事,但導致分手既原因反而係女友做左錯事俾我發現左(其實男人有時都好賤,自己錯就得,女友錯就唔得),卒之就分左手。

其實一同佢分左手,已經有另外2個女仔出現去爭我,再加上我前女友不斷好有誠意咁想復合,果時個心都好似小鹿亂撞咁,但由於小弟本來已視前女友為結婚對象,1卡求婚鑽戒都俾埋佢,加上小弟耳仔好軟,再者小弟屋企人好喜歡我前女友,當左佢係半個女看待,基於以上種種因素,本人都認為應該會同前女友復合。

講左咁耐終於講完背景,但背景真係好重要,因為每個人做每一個決定背後一定會有好多因素,戲肉到喇,可能我前女友當時亦感覺到我未必會拒絕佢,所以佢直頭黎左我屋企迫我即時俾個答案佢!(待續)
每次收工返屋企我習慣就會將佛牌除低,放於大概到我心口咁高既櫃頂,之後先去食飯,沖涼,瞓覺第日出門口前先再佩戴返,當日都如是,我前女友黎到我屋企,同我屋企人一齊食晚飯,之後就跟我入房“講數”,要求復合,當大家發表完各自既論點後,佢突然態度強硬,劈頭一句就要我即時答應同佢復合,就喺小弟15/16,態度開始軟化,準備答應佢之際,突然間房傳出好響亮既“啪”一聲,我地2個即時問“咩聲?”回頭一望,我個佛牌好似自己有腳咁由個櫃頂跌左落地下,仲跌爆左個殼,我地2個即場呆左,因為個牌係放在櫃頂正中間,而且全程無人碰撞過個櫃,無可能會跌落黎,就算退100萬步黎講,當我放個牌放得唔好,應該係即場滑落黎,唔會又食晒飯,又講晒數,隔好幾個小時之後,在無任何外力既情況之下自己跌落黎跌爛左。

雖然本人唔係極之迷信既人,但果刻覺得佛牌好似想阻止我做決定,點解遲唔跌早唔跌,就在小弟考慮緊復唔復合既一刻“啪”一聲跌落黎?連我前女友果刻都唔知講乜好,我就同佢講,可能連個天都提醒我要好好考慮清楚,唔可以妄下決定,不如再俾D時間大家啦。

當婉轉地拒絕左佢之後,好快小弟就同現任太太極速“搭上左”,用“搭上左”去形容係因為佢係小弟同事,本來從來無諗過會同佢一齊,但突然間極速發展,仲閃電結埋婚,而家有3個女,其中2個係孖女,收入仲越來越可觀,所以小弟好慶幸此面佛牌當時犧牲自己去提醒小弟,無做出衝動既選擇,否則小弟既人生一定會完全不同。
俾你地睇睇我3個女幾得意。如果當初選擇同前女友復合,我唔知之後既人生會點,但就一定無而家既家人囉。
又幾神奇喎,謝謝咁詳細回覆。
9394abc 發表於 14-2-2016 16:07
又幾神奇喎,謝謝咁詳細回覆。

因為佢守護我,所以我願意打多D字去描述整件事,等多D人知道澤度金真係好堅,等多D人去尊崇佢,雖然我個case對好多師兄師姐黎講可能只係雞毛蒜皮,小巫见大巫既事蹟,但我覺得所謂既神蹟,顯靈,唔一定係驚天地泣鬼神既,可能只係一件小事,已可影響我一生。
謝分享~~