新會員登記
搜索
樓主: Leah

痛苦+迷茫...求指教

藏传佛教大德也做超度,另你可尽量多参加各种超度法会,自己也多放生,做功德回向,即使亡灵已经投胎,亦会感受到加持的。
好多地方都有 漢傳佛教可以去佛青 佢地每一個月都會有往生迥向法會(放小蒙山),往生迴向法會設有往生蓮位,為到會大眾已往生的親友超度,費用全免。 佛聯每年清明都有思親法會,會一連7日為忘者超渡,而且費用可以說是隨喜的。

南傳佛教方面 你可以去4大寺廟找比丘求助,通常佢地都會建議你供僧、捐廟、做佛像或者打坐,然後把功德回向嬰靈。

千萬別去佛牌店找不明來歷的「法師」做嬰靈回向,因為超渡不到由自可,收左佢做親兵就大Q獲。

另外 不要希望再見到嬰靈或任何通靈之事,事情已經過去,佢去左邊、同咩人一齊、過成點,你都只有一個辦法幫佢就係功德回向,你向虛空或向佛像誠心發願希望佢可以往生樂土和永不再做同樣錯事就係最好既道歉同最好既贖罪,你一味想見佢反而令佢唔想離開你,如果佢對你有慎恨心會覺得你假仁假義假慈悲,如果佢對你友善既想一直陪你不願再投生問題更嚴重。

你做你應該做既事情,其他野隨緣就可以了

評分

查看全部評分

絕對贊同亞大講嘅…既然你倆無緣,你越思念越令佢不得安寧(若佢未走),為佢好你要學懂“放下”(Let him GO),亦係放生你倆個嘅好方法,隨佢自己嘅福份/孽報讓佢自己行自己嘅路,你唯一可做,就係誠心悔過,多頌經文及行善佈施並將功德回向畀佢,希望佢能持你的功德,好好地去佢應去的地方!
有時間可以誦地藏經,之後迴向比佢

既然已經過左去,唔好再自責喇

一定唔好信 D 古靈精怪既野,唔好信要你比錢打齋,功德要自己做先有用,總之多做善事,佢都會好既,去助養一個小孩都好既
頭像被屏蔽
發願多做善事功得回向比佢,不要再回想之前的事了,做每事都要想清楚,責任好重要,如果有反醒自己的錯誤,再加上自己的意志力。一定可以走過難關

登錄/註冊後可看大圖

gmg168888 發表於 3-2-2016 06:25
師姐!提醒你多句!.....千萬吾好去 相信...D  坊間  街鋪...牌店...介紹D  19  亞贊 做D 乜春  超渡嬰 ...

多謝你師兄
李布衣 發表於 3-2-2016 08:20
藏传佛教大德也做超度,另你可尽量多参加各种超度法会,自己也多放生,做功德回向,即使亡灵已经投胎,亦会 ...

明白
多謝師兄
亞特蘭提斯 發表於 3-2-2016 08:44
好多地方都有 漢傳佛教可以去佛青 佢地每一個月都會有往生迥向法會(放小蒙山),往生迴向法會設有往生蓮位 ...

多謝帥兄提供方法。我一直冇幫佢做超渡係因為我唔知邊度可以做,邊度係正法同埋應該做D咩唔應該做D咩。我有個朋友同我情況一樣,佢有親戚帶佢番內地一間寺廟做,佢話佢可以陪我去左一次。但大家都係過來人,我唔知佢再去多一次呢個地方佢會有咩感想,畢竟佢比我喺呢種事件上,情緒更容易低落甚至失控。

本來無一物 發表於 3-2-2016 09:01
絕對贊同亞大講嘅…既然你倆無緣,你越思念越令佢不得安寧(若佢未走),為佢好你要學懂“放下”(Let him G ...

我個好姊妹話有日發夢見到我同佢,佢係一個男仔,而我完全唔知佢喺我身邊,佢一路抱住我小腿一路望住我FD講"媽媽唔好唔要我丫,你叫媽媽唔好唔要我丫"

我心好痛,當時已經決定做手術。唯由我知道有左佢去到今時今日我見到冇見過佢,點解佢淨係見我FD見到而唔俾我見...
danielchung 發表於 3-2-2016 09:47
有時間可以誦地藏經,之後迴向比佢

既然已經過左去,唔好再自責喇

明白

多謝師兄