新會員登記
搜索
查看: 1909|回復: 10

希望大家略盡綿力

係Facebook見到 希望大家略盡綿力

雖然都知道大家平時會捐錢捐廟做好多善事
但其實動物都係有一條生命 有好多動物等大家救助

本人無咩牌可以同大家做慈善結緣,
但都希望大家吾好抱住有回報既心態做善事。

捐出善款後上傳收據,
我會隨機抽出總共8名師兄師姐,
送出用廟頂瓦材料做既佛牌,屈便擇播必寺(曼谷成功佛廟)佛曆2539年既成功佛牌一塊,希望大家集小成多。

咁多位師兄幫幫手,聚沙可成塔
食少一餐貴野,飲少一次酒
幫幫西施小妹妹渡過難關。

評分

查看全部評分

芭蕉兄, 多口問句, 這位在 fb的義工信得過嗎

Yes 我好小放呢d甘敏感既post
觀察後如果信吾過我吾會亂出post的

登錄/註冊後可看大圖

芭蕉仔 發表於 13-1-2016 12:11
Yes 我好小放呢d甘敏感既post
觀察後如果信吾過我吾會亂出post的

收到,那我就略盡棉力
小弟在動物醫院工作十年, 這手術連住院吊鹽水化驗及雜費等應不用兩萬元, 而且獸醫診所提供任何治療或手術前, 應提供報價單, 清楚列明每種診金治療, 化驗, 手術, 藥物, 敷料, 住院, 巡房, 配藥手續的價錢, 主人要在報價單上簽名同意價目, 醫生才會開始進行治療.

況且, 如果是相熟慈善動物組織帶去治療的動物, 一般都有折扣優惠.

所以本人認為, 樓主請叫位那在 Facebook 募捐的動物義工出示那報價單, 然後打電話去診所確認, 各位善長才捐錢, 免得善心被騙徒利用, 而且善款應直接交去動物診所為小狗付款, 而唔係存入陌生人的個人銀行戶口.
malouis 發表於 13-1-2016 14:26
小弟在動物醫院工作十年, 這手術連住院吊鹽水化驗及雜費等應不用兩萬元, 而且獸醫診所提供任何治療或手術前 ...

好的 我問問有無 始終我自己吾係動物義工 只係好中意動物
malouis 發表於 13-1-2016 14:26
小弟在動物醫院工作十年, 這手術連住院吊鹽水化驗及雜費等應不用兩萬元, 而且獸醫診所提供任何治療或手術前 ...

他們提供給我的診所單
詳閱了, 單據上各事項的都清楚明白.
讓小弟說出個人觀點:
1. 雖然這診所不算貴, 怎麼這診所治療受到拯救的動物沒有折扣?
2. 因為狗仔年老體弱, 加上懷疑身體同時患有多種隱病, 現正等待化驗報告, 才能評估手術風險, 身體能夠承受手術與否. 現狗仔正暫時住院休養調理, 增強體質以降低手術風險.
3. 大家應集資後, 派代表去診所代小狗付款, 再在這裡列出收據. 因為大家都不知道該動物義工個人戶口, 實際已經收到多少善款.
malouis 發表於 13-1-2016 16:46
詳閱了, 單據上各事項的都清楚明白.
讓小弟說出個人觀點:
1. 雖然這診所不算貴, 怎麼這診所治療受到拯救的 ...

我真係吾識答你呢d問題

登錄/註冊後可看大圖

有無折我吾知,有無其他人捐款我吾知,
以家我純粹出post叫人幫下手捐款救動物only
我覺得作為動物義工吾只剩係會救一隻動物,
有多既咪救下一隻

登錄/註冊後可看大圖

小弟都略盡錦力,希望幫到小狗