新會員登記
搜索
查看: 1937|回復: 14

[求教] 屋企裝修,佛壇仔可以點樣處理?

黎緊下個禮拜前屋企會開始裝修個廳同房(上次裝修左廁所同廚房先),裝修完後個壇仔將會搬入房既枱頂(以家擺係廳既電腦枱枱頂,本身同家姐同一間房,以家會間返窗果半邊比我),但以家幾乎要先搬走哂所有野,

1)想問問如果我搵個箱裝起個壇上所有野先得吾得(另外有個櫃筒仔都收起左d佛牌同工具,高過腰,黎緊都會一齊處理)?

2)如果1.係可以既話,甘pack好哂全部野之後可吾吾以先放係人地屋企先(期間應該吾會拎出黎同應該不作供奉)?

3)由於個壇係裝修完之後會放係房,之後個壇會面向返廳,但個位置有小小尷尬,因為房門對住個位隔離黎小小就係廁所,會吾會有問題?

4) 如果3.係吾可行既話,我可吾可以將個壇仔搬上去床尾個櫃頂? 如果可以甘我應該會面向個壇訓,對腳就會對住個壇仔(雖然係上面吾係直接對住),定係我需要調返轉個人訓?

P.S. 吾洗理後面塊水松板

登錄/註冊後可看大圖
純粹買大左未用得著住之後放上去後面順便遮住部霉黑左牆

thanks!!!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

C兄盡可能對窗口或者對大門,如果對廁所始終唔好。壇最好放廳。個人意見,謝謝。

評分

查看全部評分

1...揾個...[乾淨.清潔] 既箱...放好就ok!   放於高位ok!  1箱姐..吾使放  人地屋企啦!   2...壇最好放廳

評分

查看全部評分

gmg168888 發表於 28-12-2015 19:58
1...揾個...[乾淨.清潔] 既箱...放好就ok!   放於高位ok!  1箱姐..吾使放  人地屋企啦!   2...壇最好放 ...

因為屋企裝修會好大灰同塵呀

登錄/註冊後可看大圖

同埋屋企裝修緊住吾到人,吾會有人留係到

登錄/註冊後可看大圖

仲有2題呀

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

TC888 發表於 28-12-2015 19:51
C兄盡可能對窗口或者對大門,如果對廁所始終唔好。壇最好放廳。個人意見,謝謝。
...

ok…等裝修完後同屋企人商量下...
到時無辦法山話可能會擺上床櫃頂
坛城一般放在屋子的座向。宜曲,不宜正对大门。

評分

查看全部評分

gmg168888 發表於 28-12-2015 19:58
1...揾個...[乾淨.清潔] 既箱...放好就ok!   放於高位ok!  1箱姐..吾使放  人地屋企啦!   2...壇最好放 ...

邊到仲有高位

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

暫放箱無問題嘅,你又唔係專登對佛祖不敬,唔使太擔心

評分

查看全部評分

tim1207 發表於 28-12-2015 21:19
暫放箱無問題嘅,你又唔係專登對佛祖不敬,唔使太擔心

可放於朋友家暫存嗎?未知係咪剩係可以放地下定邊到。。仲有裝修後既擺法。。
李布衣 發表於 28-12-2015 20:28
坛城一般放在屋子的座向。宜曲,不宜正对大门。

正對大門應該係中國佛(觀音地主)既擺法
因為我屋企人有觀音地主門神,觀音地主就已經面向大門,裝修都吾會改動(雖然哂左好多位),因為佢地話諮詢過人,佢地話一定要對住大門(可能係中國習俗)