新會員登記
搜索
樓主: BallchiiBal@FB

[討論] 金剛經

觀成法師都係好好的師父,多聽無妨呀,哈哈
多謝你地!我其實睇左好多youtube關於金剛經不過確實唔係好專心去睇……我再認真d睇Orz
其實樓主你係驚讀左金剛經 去世親人接近唔到 , 定係點?
金剛經是般若經其中一部,般若波羅蜜多心經是般若經的精要.

一人得道雞犬升天,何懼影響家人呢?

有做功課,叻叻!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

阿樹TEI 發表於 4-12-2015 01:19
其實樓主你係驚讀左金剛經 去世親人接近唔到 , 定係點?

係呀!我爸爸今年走左,我驚我係度念經佢反唔到黎,
個位前輩有講過成日見到我爸.......唔知真唔真係
BallchiiBal@FB 發表於 4-12-2015 12:21
係呀!我爸爸今年走左,我驚我係度念經佢反唔到黎,
個位前輩有講過成日見到我爸.......唔知真唔真係{:1_207 ...

先人唔應該有依依不捨執念,影響往生樂土。你應該同你爸爸講,叫佢安心上路吧!多唸經迴向。
kalvin 發表於 4-12-2015 03:30
金剛經是般若經其中一部,般若波羅蜜多心經是般若經的精要.

一人得道雞犬升天,何懼影響家人呢? ...

無問題就好...
joetsehk 發表於 4-12-2015 07:35
有做功課,叻叻!

師兄,而家成日得閒都睇下,吸收下
kalvin 發表於 4-12-2015 12:27
先人唔應該有依依不捨執念,影響往生樂土。你應該同你爸爸講,叫佢安心上路吧!多唸經迴向。 ...

我唔識,究竟係依依不捨定走唔到,我差唔多日日都有念經迴向,就係金剛經或者地藏經1品