新會員登記
搜索
樓主: zzzzzsunzzzzz

[分享] ☆☆☆☆☆ 放走殺業,放走淫業,放走負能量 ☆☆☆☆☆

TAISIN 發表於 19-12-2015 16:08
牛牛帶得佛牌,都一隻腳踏了入佛教的領域啦

我帶佛牌好膚淺o架咋, 純粹求財, 無哥仔你有求道嘅意願o架
9394abc 發表於 19-12-2015 19:20
牛師兄若無宗教信仰, 爲何又會帶佛牌?

abc兄, 帶佛牌為何要有宗教信仰呢
小小牛 發表於 21-12-2015 09:53
我帶佛牌好膚淺o架咋, 純粹求財, 無哥仔你有求道嘅意願o架

牛牛你咪同塊牌傾下呢個問題,相信若有神明,自當會引導你
小小牛 發表於 21-12-2015 09:55
abc兄, 帶佛牌為何要有宗教信仰呢

從牛師兄你對佛教領域和佛牌的認識, 我相信師兄應該信佛的, 若你無這個信仰應該唔會花時間去認識和學習這門學問, 你說你無信仰可能只是戲言(不可當真), 若說錯請見諒。
TAISIN 發表於 21-12-2015 11:18
牛牛你咪同塊牌傾下呢個問題,相信若有神明,自當會引導你

有呀, 神明俾咗指導我 la
9394abc 發表於 22-12-2015 04:58
從牛師兄你對佛教領域和佛牌的認識, 我相信師兄應該信佛的, 若你無這個信仰應該唔會花時間去認識和學習這 ...

abc兄, 嚴格來講我是從儒家的師道來尊敬 佛陀的, 而不是從宗教層面 而我后生時花時間去探究 佛陀的思想, 是因為 佛陀的「理」,不同於做學生時初初接觸基督教,比較有宗教的熱情在內

我識得嘅帶佛牌的人,有很多都不是佛教徒,你問佢地信吾信佛 信,不過很多都只係得過「信」字, 連一本完整嘅佛經都無睇過的亦大有人在   怎至有一個案,一位師兄覺得有一期坤平好好, 他就請了一塊給他的母親佩帶, 因為他母親喜歡打麻雀, 而這塊坤平幫人升運的效力很好,他母親帶了此坤平后就次次打麻雀都贏,開心到不得了但他的母親壓根兒就不懂什麼佛法,亦不是佛教徒

當然, 對佛陀的輪迴, 解脫思想有認識, 當然在對待佛牌上會有比較積極正面的作用, 只是是不是佛教徒, 信不信佛教, 並不是帶佛牌的「必要條件」唷
小小牛 發表於 22-12-2015 09:19
有呀, 神明俾咗指導我 la

咁就VERY GOOD啦。
TAISIN 發表於 22-12-2015 11:29
咁就VERY GOOD啦。

不過無關宗教/道業喎
小小牛 發表於 22-12-2015 14:04
不過無關宗教/道業喎

咁同咩有關呢?可以講的嗎?
TAISIN 發表於 22-12-2015 20:44
咁同咩有關呢?可以講的嗎?

詳情過了明年六月我會公佈, 因為要睇下神明講嘅嘢準吾準先得 大概嘅可以講的, 可能神明知道我份人俗不可耐, 發錢寒, 所以提我嘅都是世俗事情