新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

純粹分享 好似領悟到d野

感謝分享,佛法都唔講二元相對,好有啟發性,感激!
kalvin 發表於 22-11-2015 20:40
世界宗教論,有人説有五個宗教都係供奉同一個神:回教、天主教、基督教、猶太教,另外一個聽過唔記得,但可 ...

仲有好多宗教~例如~號稱將會全球最大既isis伊斯蘭國

不論係吾係愛因斯坦~我覺得呢篇文章都幾有啟發性~
luiho 發表於 22-11-2015 21:06
睇完,但好似同相對論相反....愛因斯坦係咪落到去先post文??

不論係吾係愛因斯坦
我覺得呢篇野幾有啟發性~所以我截左過黎分享比大家參考下~~
小小牛 發表於 22-11-2015 21:47
這個教授無料又妄自尊大啫,如果這真是愛因斯坦的事蹟,難怪他最終成為一偉大的科學家,而不是一個偉大的哲 ...

其實好多野都係自己主觀姐 ~ 換幾個角度睇又多幾個吾同答案~
9394abc 發表於 22-11-2015 22:16
現代科學之父愛恩斯坦曾經說過:“未來的宗教, 將是宇宙的宗教, 它應當超越個人化的神, 避免教條和神學, 涵 ...

你呢句好難參透

多謝師兄 都係轉載~
joetsehk 發表於 23-11-2015 00:20
感謝分享,佛法都唔講二元相對,好有啟發性,感激!

我都覺得好有啟發性.. 但要真正領略到再實踐出黎真係好難..
Dove 發表於 22-11-2015 23:41
感謝師兄分享~慢慢消化中

多謝師兄支持..都係轉自fb~
我覺得呢個係一個幾好既故事..慢慢諗下諗下真係會睇到好多野

同意,睇好似係明,但實際點做又好似唔明,haha

登錄/註冊後可看大圖