新會員登記
搜索
樓主: 芭蕉仔

[討論] 有無師兄師姐知咩意思??

芭蕉仔 發表於 22-11-2015 19:24
比完見到佢即刻袋起先醒覺佢係假 一開始都抱住個懷疑既態度 但心諗要幫人就吾好懷疑 結果就係受騙
...

受騙   當  消災、解難

十是十假的,織女好似都中過招
9394abc 發表於 22-11-2015 21:02
大乘和尚在寺廟有香油錢和販賣香燭化寶等收入,且幫善信開光佛像等要收錢,所以一般能自給自足不需出外化緣 ...

大陸d 出家人,唉

南傳僧侶好似多數化緣食物喎,我見過好多次,但唔會指定要$喎

登錄/註冊後可看大圖

但呢度係香港,相入面個“僧人”着漢傳佛教袈裟,漢傳僧侶係唔會隨街化緣!

登錄/註冊後可看大圖

亞特蘭提斯 發表於 22-11-2015 20:34
大嶼山因為太多寺院 好難領人相信佢地地行出嚟化緣 而且入黑後遊客走晒 唔方便佢地繼續「化緣」。不過為 ...

慈母即係邊個呀?
真假難分,但如果比我見到,我諗我都會比$20當買支旗囉。幫到個真和尚故然開心,幫到個假和尚都不至於係壞事。

評分

查看全部評分

亞特蘭提斯 發表於 22-11-2015 20:34
大嶼山因為太多寺院 好難領人相信佢地地行出嚟化緣 而且入黑後遊客走晒 唔方便佢地繼續「化緣」。不過為 ...

皈依三寶證??戒碟??
咩黎架

慈母姐係差佬
joetsehk 發表於 23-11-2015 00:06
真假難分,但如果比我見到,我諗我都會比$20當買支旗囉。幫到個真和尚故然開心,幫到個假和尚都不至於係壞 ...

就係因為有太多人同你一樣有慈悲既心 所以越來越多假和尚囉 慈悲心被利用了 越來越多人不再信任在街化緣既和尚 慢慢地 不再相信和尚 佛教推展不到了 這是慈悲的展現嗎 我們學習的是大慈大悲 不是俗世幫人的小慈悲
芭蕉仔 發表於 23-11-2015 02:03
皈依三寶證??戒碟??
咩黎架

由於漢傳跟南傳文化上既不同 發展出皈依三寶證 當任何人完成了皈依三寶既儀式後 在皈依三寶的道場會發出一本皈依證證明佢已經係皈依三寶既佛弟子 原本用意是提醒該人已是佛弟子 應好好修行 但 後來卻被老千利用作老千工具

而戒碟只有出家人先有 係寺院給出家人身份的證明 但不是證明該和尚修為的