新會員登記
搜索
查看: 8468|回復: 16

當龍婆爹古曼與上龍婆炎時 (下)

上回話我去咗屈三岩三次先可見龍婆炎

終於見到龍婆炎啦, 立即帶同我的龍婆爹4期古曼出黎
但首先先要俾龍婆炎第了睇睇先, 我當然心急先問問係真定假啦
小師傅睇咗幾分鐘, 話係真的. 當唐定一定

好啦幾前面有幾位泰國人俾龍婆炎加持完佢地古仔
入去俾龍婆炎驗證啦
1 (1)_1.jpg
1 (2)_1.jpg
1 (3)_1.jpg
龍婆炎唔講嘢, 立即拎起我兩尊龍婆爹4期古曼睇咗幾分鐘, 又拎起又麽麽又掂住合眼口UP UP
幾分鐘後龍婆炎開始幫盤古曼加持念經, 唔知點解佢係特别掂住個兩尊4期好耐咁念經
(可能係一個藝術家見到 自己同本身師傅當年作品心又開心又有個份感情係到)
1 (4)_1.jpg
我都唔知過咗幾分鐘啦, 龍婆炎加持好啦, 跟手師傅身旁白色衫的叔叔(我唔知佢係廟中付負什咩,
只知佢幫手( 有錯OR各師兄知就話話我知THX)) 白衫叔叔話今次加持都俾平時個D耐咗, 唔知咩
原因, 我地個導遊都話第一次見龍婆炎加持咁耐,
不過點都好啦, 我個兩尊古曼都成功俾龍婆炎過目及加持到啦, 好開心呀

1 (5)_1.jpg
最後小師傅話龍婆炎累啦, 唔身自貼金等, 問我要唔要俾副主持貼, 仲洗問當然好啦

呢兩尊都經過好多龍婆手^^ 哈哈, 我當係佢地受歡迎架啦

係廟內我見到好多泰國人眼金金咁望住我兩尊古曼, 個感覺好似自己拖住咗個名MODEL出街咁
好爽, 仲有幾個泰國人問我係邊到可以請到TIM 仲叫我要好好保管佢地

好開心今次嘅旅程我會好好記住佢地
好累遲小小再影我兩尊古仔俾大家睇啦

謝謝收看

評分

查看全部評分

師兄,小心樹大招風唷,泰國人見到當然眼金金 la, 因為佢地好清楚 龍婆爹親手做的古曼在市場的價值,你仲要捧住兩尊,隨時俾人老笠呀
正呀,收到好野,最愛龍婆炎聖物
師傅好精神。
樓主師兄,好帖幫手推一推
師兄要多行善,積功德。
對自已一定好。

感謝分享~~
回復 贊好 反對

感謝分享~~
回復 贊好 反對

多謝分享
回復 贊好 反對

龙婆爹,龙婆炎的佛牌都系正野