新會員登記
搜索
樓主: hook282000

[爆料] 淺談佛牌事業(二)!?

火... [複製鏈接]
要學下嘢...
FB 果口啲睇吓就好,有時都要理性分析可信性....

補充內容 (8-11-2015 20:00):
其實做假牌成本 (in terms of 金錢、時間) 唔係貴過多過真牌?
還是因為假牌其實冇任何真料所以更快更平就做好?
谢谢版主的分享
睇下先...!
多謝分享
cccccccccccccc
多謝權兄分享
感謝師兄,希望希緣結識
多謝師兄分享 不過香港啲牌商有幾多個真係有料架~~~好多都係靠吹 吹到又話供奉型佛像唔係就咁放上神枱裝注香就得 要搵佢去念經請番個神到位先得 我心諗你條旦散咁西飛利請到個神落黎咁把炮~~
queenchelsea 發表於 8-11-2015 19:46
要學下嘢...
FB 果口啲睇吓就好,有時都要理性分析可信性....

如果按成本嚟計假牌和真牌差唔多,工序都係一樣,但真牌會有開光法會或儀式,可能會稍為多咗少少成本,相反假牌沒有開光的成本,所以時間或金錢上,假牌會平少少和快少少。
假牌在用料上沒有講究,只要顏色差不多就可以用。
lmh 發表於 8-11-2015 23:45
多謝師兄分享 不過香港啲牌商有幾多個真係有料架~~~好多都係靠吹 吹到又話供奉型佛像唔係就咁放上神枱裝 ...

當一個人只係為錢而去做一樣野,而唔係用真心去做,又點會做得好呀!
所以香港大部份牌商都只是當一份工去做,而唔係專心鑽研,就因為咁個個都只能做到"見貨賣貨"毫無內涵

評分

查看全部評分