新會員登記
搜索
查看: 861|回復: 3

真係唔好唔信因緣際會(2)

上回講送個佛牌俾個朋友幫幫佢,估唔到有奇遇.....

本身個朋友都睇好多關於佛學既野,但就一直唔會帶佛牌,因為驚帶左D 邪牌,咁我送個佛牌俾佢,本來佢只係會擺係佢媽咪供奉個觀音像旁邊,點知噚晚見面前突然晏在介事叫我早D 出去同佢鑲個佛牌殼,想帶住,因為今日上大陸傾生意,希望保保平安,好啦,就一齊出去鑲個殼,佢就帶左上身,之後就去熟食中心飲下野食晚飯聊聊天,一直都無野,臨走之前,個朋友諗住食多支煙就走,食食下突然控煙辦殺到,我同佢都見唔到,個控煙辦行到佢身邊先知,點知..... 個控煙辦竟然直行宜過,見唔到我朋友食煙,但捉左隔離枱個地盤佬,我朋友即時丟支煙整熄佢,大家都成身汗... 望望後面另一枱阿叔,即時樹起手指公,同我地講好野,咁都無事... 我自己就解釋唔到點解見唔到我朋友食煙,因為我地坐前面第三枱,一行入黎就見到,如果有人食煙無可能行入來睇唔到...
戒煙啦! 點講都對身體唔好!佛牌保得住你朋友無被檢控,都保唔住身體健康啦!
頭像被屏蔽

登錄/註冊後可看大圖

戒煙