新會員登記
搜索
樓主: bencasiya

~~公道自在人心~~

danielchung 發表於 5-11-2015 15:56
黎啦,我係想表達一下我心中既感受,你地都唔明既

你說得對,應該用灌水。

不係惡意抽水咩?
queenchelsea 發表於 5-11-2015 15:45
=========READ ALREADY===========
我是覺得好簡單,信則有不信則無...
正如有其他大佬師兄答咗你........ ...

嗯呀~這個已了解了。已無考慮那問題了,那是初學時聽別人說的。
luiho 發表於 5-11-2015 16:00
不係惡意抽水咩?

咩野抽水呀

我初學咩野都唔識,只係問灌水,你就話我抽水

公道自在人心,我只係覺比人屈,有D不公
乜水都好啦,公道自在人心,唔好講到離哂題,ok?
個個都唔屈,淨係屈你?
個個都唔話,淨係話你?
作為一個"新人",你出曬位喇!
要講嘅,樓上師兄師姐已經答曬。
Marron 發表於 5-11-2015 16:42
個個都唔屈,淨係屈你?
個個都唔話,淨係話你?
作為一個"新人",你出曬位喇!

呵呵~又一個版主。
要出位?也不用在這。

其实我觉得你问果个佛牌跟5跟人噶问题真系好奇怪,跟5跟你噶意思系我可5可以理解成愿5愿意帮你呢?讲真,我觉得牌系自己戴出黎噶,自己一心向事,多做善事,心无过多不好噶念头,有个善心,我觉得佛牌5会5愿意帮你或者所谓噶“跟你”咯~反之,难道你每天做着坏事,去杀奸抢噶,鬼都未必会想“跟你”何况佛陀呢?而且,我个人觉得,佛牌无话跟5跟人噶,跟人噶意思系咪姐要个佛跟住你帮你?先5好讲其它什么天神级地仙级噶佛牌先,所以首先你自己要霖霖,你问噶问题本身有无问题先~
小弟以事论事而已~如果觉得小弟有咩讲错,可无视我噶回复~
xyq038994 發表於 5-11-2015 19:15
其实我觉得你问果个佛牌跟5跟人噶问题真系好奇怪,跟5跟你噶意思系我可5可以理解成愿5愿意帮你呢?讲真,我 ...

我想你誤會了一點,那說法是之前朋友跟我說的,所以我才在這裡發帖問一下。
然後了解了,才去找合眼緣的佛牌,找到了,可是已被供養。
因為賣家是壇主,然後我就去問他還有嗎?如有賣多少錢,但他就給我一些莫名其妙的回覆。
我所說的公道自在人心,是他給我的回覆及加插給我的想法。
bencasiya 發表於 5-11-2015 19:49
我想你誤會了一點,那說法是之前朋友跟我說的,所以我才在這裡發帖問一下。
然後了解了,才去找合眼緣的 ...

我相信你個朋友嘅「資料」,多數都係來自牌商。d牌商真係好嘢,為咗做生意,創作咁多「理論」、「名詞」同埋故事。

幾年前我都無聽到咁多「理論」、「名目」,證明佛牌生意依家競爭激烈,生意難做,咩「佛牌跟人」理論,同埋「算命夾佛牌」都係商業手法嚟。求教] 我想問請牌要算命然後邊塊牌夾自己係唔係都係商業手法?
最近,有個朋友,又係咩都唔識嘅新手,去換佛牌殼,明明百幾蚊牌殼,收佢三百幾,仲忽悠她,話咩「換殼包開光」,(連牌殼都要開光?)

我自己去泰國寺院,拜見相熟龍普,佢係有神通嘅、有修為,唔駛你出聲,自然會結緣佢認為適合你嘅聖物,何須搞咁多形式?

你自己應該諗下神棍周街都係,大德高僧有幾多個? 你估俾你揸住錢,走入間牌鋪,會唔會遇到高僧,定還是神棍、半桶水居多?

樓主你俾人話,你自己都有責任,既然你明知自己係新手,你上嚟問嘢,點解你講到咁肯定:人地叫你去拍賣區睇下,你話人地d牌唔知來歷?又話都係去牌鋪好d,因為有阿贊幫忙「開光」、確定「佛牌跟人」呢?

雖然,我同情你俾牌商忽悠、用d似是而非「理論」來「啟蒙」你,但唔代表呢度嘅人有責任要幫你掃盲。尤其係以你先前果種,未了解,先審判嘅態度!
PrimaLaw@FB 發表於 5-11-2015 20:58
我相信你個朋友嘅「資料」,多數都係來自牌商。d牌商真係好嘢,為咗做生意,創作咁多「理論」、「名詞」 ...

其實,我那位朋友是剛來我這部門年紀半百人士,當然我是會尊敬這些前輩。
由於他個人比較忠肯又比較健談,我對佛牌的認識也是從他來的。

事源,只是有一次見他帶了一佛牌,多口說了一句,原來你帶泰國佛牌,我一直以為你帶中國佛牌,原因是他曾講過他有學紫微斗數。然後他自己便開始說他帶泰國佛牌的源由。
他說人的一生是有命中注定的,不過可以有不同的變化。
佛牌不能改命,但有補助功能。然後他就說了他一些帶了佛牌後的轉變。
我聽後才開始到處問人,去牌鋪,去討論區。
就是覺得有疑問便想問清楚才去請。

他雖然有介紹店舖給我,但我有去也沒有請。原因是沒合眼緣的。合眼緣也是他教的。
至於佛牌跟人的問題,也是他教的。他說即使我願意請,請到了,也未必補助我。
所以他才教我去找有亞贊的店舖請佛牌,讓他們幫你問牌是否願意跟你補助你。
所以我才會發帖及問人。前輩的說法是有他的見解,我不作評論。

我去了不少間佛牌店,賣佛牌的人等同一個售貨員,你要什麼就拿什麼給你。要什麼找什麼給你,其他的都沒說了,佛牌來歷,正陰牌差不多都沒理。只是應你要求找便算了。

我想你也誤會我的意思了,我不是說別人的佛牌來歷不明。
我是說我不知道佛牌的來歷,開光及跟人的問題。