新會員登記
搜索
樓主: bencasiya

~~公道自在人心~~

luiho 發表於 5-11-2015 13:25
分享個故仔岩岩唸既,唔係咩佛教典故,係講執著的人

你的故事有點勉強,多去高登跟那些能人學習吧~
祝你跟他們一樣~
這招無效
bencasiya 發表於 5-11-2015 13:33
你的故事有點勉強,多去高登跟那些能人學習吧~
祝你跟他們一樣~
這招無效 ...

冇所謂啦,希望不久將來你仲存在啦
我覺得係理解不一樣,版主也並無惡意或其他。你話你係初哥,可能問的一些東西不同師兄的解答不一樣,并唔太多對錯可言,師兄你也不必講是否公道自在人心。
danielchung 發表於 5-11-2015 13:30
你仲話自己唔係傲慢?你知唔知自己錯咩?

看得出,嘈嘈閉。

開POST原意就是讓人看,別那麼好火了,你戾氣好大。

字不用那麼大的,普通字形我便可看到。
講真 我都曾經請過隻法相似陰的古曼 我上左黎請教完先知係陰 都學你甘pm壇主 雖然壇主都係長話短說 態度我覺得都吾係甘好(吾好抽後算帳呀

登錄/註冊後可看大圖
) 但真係學到野 自己對佛教吾熟 問心亦都無諗過好深入去特別甘熟習佛教(我廿零歲吾玩幾時玩?) 但我請完牌都無抱住咩特別想要咩既心態 純粹慶個安心 心理作用掛 但起碼自從戴左牌之後 我自己都做多左好多善事 其實戴正牌 你有善心 多做善事就好 吾洗刻意為左某d野做

睇多啲粵語殘片拜師學藝,你就會學到嘢!

丁蟹思想好難會改,去到世紀之戰,盲咗才改好了。
bencasiya 發表於 5-11-2015 13:40
看得出,嘈嘈閉。

開POST原意就是讓人看,別那麼好火了,你戾氣好大。

嘩,仲要話人淚氣大,睇黎你仲未知自己有問題

黎人地個討論區問人野,唔同既人好心答左你,自己GET唔到個答案,仲要死心不息去問人地個壇主

壇主又答左你,但唔岩聽,唔係自己想要果個答案

之後,係人地個討論區開POST插個壇主,但被人一致認為問題係你自己到

竟然,仲未死心,死淨把口

黎啦,仲有咩野講?

年中唔少你呢D人黎搞事
danielchung 發表於 5-11-2015 14:08
嘩,仲要話人淚氣大,睇黎你仲未知自己有問題

我看你是沒有看到我第一張圖是問問題。
之後都沒問,只是想找他買個佛牌。
他的回覆不是很奇妙嗎?

我開POST是是想別人看看這樣的說話是否合理呢?

補充內容 (5-11-2015 14:19):
還有你有看全部人的說法了嗎?
問題全在我身上,不是有人說了有人的說話態度有問題嗎?

超級牌主
師兄, 每個論壇都有其各別風格, 吾喜歡嘅咪吾好上來囉 看完你和壇主的對答, 壇主係暗寸你啫, 都無乜嘢吖, 連惡口都無喎 如果你話用佛法來質疑壇主, 認為壇主對你吾夠慈悲, 吾係菩薩心腸, 但壇主一來從無公開講過佢係菩薩喎, 而且 佛陀從來教導眾生係先要嚴己, 而不是用 佛陀把道德間尺去要求別人怎樣做 這個道理不單止是佛教,基督教和儒家都如是說呀 反而師兄你開這樣一個 post 出來, 和看你和其他版主、師兄的對答, 就好明顯看出你係心深不忿, 然后走上來挑機 但又要處處扮到好委屈, 好慘咁, 師兄, 你道行未夠呀

評分

查看全部評分

luiho 發表於 5-11-2015 13:37
冇所謂啦,希望不久將來你仲存在啦

大家咁話啦~